Hlavní obsah

Ke krádeži půl miliardy stačila před pěti lety nálepka na auto, vrátný jen zamával

– Praha

Zatímco autoři detektivek vymýšlejí stále komplikovanější zápletky, scénář, podle kterého zmizelo před pěti lety z pražské pobočky bezpečnostní agentury G4S více než půl miliardy korun, byl překvapivě jednoduchý. Dvojice pachatelů mírně upravila běžnou dodávku tak, aby svým vzhledem připomínala firemní vůz používaný k převozu peněz. Pak už stačilo prokázat nebetyčnou drzost a pro rekordní sumu si zajet přímo do "jámy lvové".

Foto: Novinky

František Procházka ukradl z bezpečnostní agentury půl miliardy korun.

Článek

Jedním ze dvou aktérů takzvané krádeže století byl tehdy třiatřicetiletý František Procházka. V žižkovské pobočce bezpečnostní agentury G4S Cash Services pracoval jako strážný, takže měl celý areál dobře zmapovaný a znal zavedená bezpečnostní opatření.

Ráno 1. prosince 2007 vynesl Procházka z trezorové místnosti několik tašek napěchovaných svazky bankovek. U nakládací rampy na něj čekal bílý volkswagen, za jehož volantem seděl Procházkův známý Milan Čermák. Už při vjezdu do střeženého areálu si řidič ověřil, že na vrátnici nebude mít problém. Ostraze stačil pohled na firemní logo na kapotě vozu a nic dalšího už nezkoumala.

Stejně "přísné" proceduře byla dodávka podrobena i při výjezdu. Zní to sotva uvěřitelně, ale jak vyšetřovatelům posléze řekl jeden ze zaměstnanců firmy, vrátní neměli povinnost kontrolovat agenturním vozům poznávací značky ani doklady řidičů. Čermák i s rekordním balíkem peněz odjel ze sídla agentury, aniž by vzbudil sebemenší pozornost. Důvod k podezření nezavdal ani Procházka, který počkal na konec směny a teprve pak odešel.

Chybějící peníze zaznamenali až druhý den

Na to, že ve firmě schází 540 miliónů korun, se přišlo až druhý den, kdy už se po pachatelích i lupu slehla zem. Jako hlavní podezřelý se Procházka dostal do hledáčku vyšetřovatelů prakticky ihned po nahlášení krádeže. Policie po něm ale pátrala marně. Nepomohla dokonce ani odměna dva milióny eur (asi 52 miliónů korun), kterou na jeho hlavu vypsala agentura G4S.

Kromě "lovců lebek", tedy speciálního pátracího týmu české policie, hledali Procházku také soukromí detektivové z Británie. Ty si najala pojišťovna, u které byla okradená firma pojištěna. Procházka přesto spravedlnosti dodnes úspěšně uniká, ačkoliv letos v říjnu byl podle deníku Právo málem chycen při policejní razii v Dominikánské republice, během níž bylo zadrženo sedm mezinárodně hledaných Čechů. [celá zpráva]

Procházka byl usvědčen díky kamerám

Takové štěstí neměl Procházkův komplic Čermák, který padl do rukou policie už v březnu 2008. Zatímco o Procházkově účasti na trestném činu nebylo díky záznamům z bezpečnostních kamer pochyb, v případě Čermáka měli policisté v rukou pouze nepřímé důkazy. Šlo zejména o pachovou stopu z dodávky použité při odcizení peněz, dále o fotky zmíněného auta, jež byly spolu s logem firmy G4S nalezeny v jeho počítači, a také o záznamy telefonních hovorů.

Čermák přesto svou vinu odmítal a poukazoval na to, že všechny předložené důkazy je možné vysvětlit i jinak. V dodávce podle svých slov seděl necelé dva týdny před krádeží a usvědčující fotky mu prý na disk nahrál Procházka, jemuž počítač půjčil. Navíc Čermák naznačoval, že obvinění proti němu vykonstruovala policie.

Této verzi však soud neuvěřil a počátkem letošního roku poslal Čermáka na devět let do vězení. Stejný trest vyměřil i Procházkovi, jenž byl souzen jako uprchlý. Verdikt byl v dubnu potvrzen v odvolacím řízení a v současnosti se kauzou zabývá Nejvyšší soud, k němuž si Čermák podal dovolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám