Hlavní obsah

Zloděj století Procházka lovcům lebek v Karibiku proklouzl

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští detektivové byli podle zjištění Práva jen krok od zatčení tzv. zloděje století Františka Procházky, který před pěti lety ukradl z bezpečnostní agentury G4S více než půl miliardy korun v hotovosti.

Foto: Novinky

František Procházka ukradl z bezpečnostní agentury půl miliardy korun.

Článek

Procházka se před českou spravedlností podle všeho dlouhodobě skrývá v Dominikánské republice, a právě tam policisté ze speciálního útvaru tzv. lovců lebek v poslední době v rámci unikátní operace s krycím názvem Dominik pátrali po českých zločincích. Sedm z nich v uplynulých dnech zatkli a eskortovali zpátky do republiky.

Mohu pouze konstatovat, že díky této akci jsme získali detailní informace o pobytu hledaného Procházky
kriminalista Milan Pospíšek

Informovali o tom v úterý na tiskové konferenci maskovaní příslušníci elitního útvaru cíleného pátrání s tím, že mezi zatčenými je například i hledaný Miloslav Votava, který byl odsouzen k pěti letům vězení za rozsáhlé podvody.

Dalších deset Čechů podle policistů od zatčení zachránilo řádění hurikánu Sandy – některé oblasti karibského ostrovního státu byly totiž kvůli záplavám nedostupné. [celá zpráva]

A právě mezi zbylou desítkou hledaných, která v Dominikánské republice zatím českým policistům proklouzla, je podle informací Práva i Procházka.

Šéf celostátní kriminálky Milan Pospíšek se k tomu v úterý nechtěl vyjadřovat, potvrdil ale, že operace s pátráním po tzv. zloději století úzce souvisela. „Mohu pouze konstatovat, že díky této akci jsme získali detailní informace o pobytu hledaného Procházky,“ uvedl Pospíšek.

O Dominikánské republice se v souvislosti s možným úkrytem Procházky spekulovalo už dříve, teprve teď však česká policie tyto informace nepřímo potvrdila.

Fakt, že detektivové mají o Procházkově pobytu přehled, vyplynul na povrch letos na jaře, kdy soud rozhodoval o vazbě pro jeho údajného komplice Milana Čermáka. Ten byl stejně jako Procházka odsouzen za rekordní krádež k devíti letům vězení, proti rozsudku se ale brání dovoláním, kterým se v současné době zabývá Nejvyšší soud. Procházka byl odsouzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Pokud by ho čeští policisté zatkli, putoval by rovnou do vězení.

Detektivové z útvaru lovců lebek včera předeslali, že pro zbylou desítku uprchlíků se chtějí do Karibiku vrátit.

Operace Dominik, při které bylo zadrženo sedm ČechůVideo: Policie ČR

Sedm Čechů, které na naše území dopravil o víkendu vojenský letecký speciál, má podle nich za sebou hlavně nejrůznější podvody a praní špinavých peněz. Právě to je případ uprchlého Votavy, který byl před dvěma lety pravomocně odsouzen za šedesátimiliónový podvod. Votava platí za experta na zakládání firem v daňových rájích a praní špinavých peněz. Podle svých vlastních slov „čistil“ peníze pro africké diktátory, ale i pro českou rozvědku.

Mezi dalšími zatčenými jsou například Pavel Štorkán, Michael Grundza nebo Jiří Štěpánek, kteří byli již dříve odsouzeni k vysokým trestům za majetkovou kriminalitu. Proti ostatním zadrženým u nás vede policie trestní řízení. Čeští policisté nemohou na území cizího státu aktivně působit, v Dominikánské republice tak byli pouze jako turisté a zadržení uprchlíků proto podle nich provedly tamní úřady.

Votavův advokát Jaroslav Ortman ale tvrdí: „Domnívám se, že ta akce byla za hranou zákona. Osobně jsem mluvil s jedním ze zadržených, kterého posléze propustili na svobodu, a podle něj šlo o razantní zákrok, který přímo na ulici prováděli čeští policisté v civilu,“ řekl Právu Ortman.

Detektivové to ale odmítají, podle jejich slov si zadržené převzali až na českém území.

Komunita zločinců

Na celé operaci pracovali lovci lebek zhruba rok, do Dominikánské republiky je původně přivedlo pátrání po jednom ze členů tzv. Berdychova gangu Františku Hajnovi, který byl v červnu nepravomocně odsouzen na deset let za loupež 154 miliónů při přepadení vozu společnosti G4S.

Následně pak policie objevila v Karibiku i další hledané Čechy, kteří prý v zemi vytvořili komunitu, pomáhali si třeba i ve vytvoření falešných identit.

Například Štěpánek podle nich žil pod identitou rakouského občana, který se utopil. Detektivům se také podařilo dopadnout Karla Kozu, Janu Ďurianovou nebo Miloslava Lindra. Ten je podle české policie v karibské oblasti, podobně jako Štěpánek, podezřelý ze sexuálních zločinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám