Hlavní obsah

Začíná sledovaný proces s bývalým šéfem pražských strážníků

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chodil si ředitel pražských strážníků Vladimír Kotrouš pro výpalné za servis služebních aut? Na tuto otázku by měl dát po roce odpověď soudní proces, který začíná před senátem Městského soudu v Praze v pondělí dopoledne.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Kotrouš stane v pondělí před soudem

Článek

Kotrouše zadržela policie loni 25. listopadu cestou od majitele autoservisu Josefa Jíši se 150tisícovým úplatkem.

Podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, šlo o doplatek 350tisícové částky, kterou měl Jíša na žádost šéfa strážníků odvádět kvartálně za to, že nepřijde o lukrativní zakázku na údržbu vozového parku městské policie. O ten v inkriminované době pečoval už patnáct let a stará se o něj dodnes.

Kotrouše policie ve spolupráci s Jíšou sledovala už delší čas a bankovky, s nimiž ho zadržela, byly označené. Podle názoru obžaloby je tak případ víceméně jasný. Zvlášť když veřejná zakázka s názvem Autoservis vozového parku, kterou v září 2010 vyhlásil pražský magistrát a v níž Jíšovi hrozilo, že o svůj džob přijde, byla skutečně týž měsíc zrušena. Za zadavatele totiž v zadávacím řízení figuroval Kotrouš osobně.

Nemusel jednat na vlastní pěst

Jenže před soudem by mohla vyplout na povrch i jiná interpretace vyděračského příběhu. Totiž že šéf městské policie nejednal na vlastní pěst a v pozadí celé akce stál někdo z vedení pražského magistrátu.

Samotnému Jíšovi měl Kotrouš tvrdit, že jde o provizi pro poradce primátora Bohuslava Svobody (ODS). Od podnikatele žádal pravidelnou kvartální platbu ve výši 5 procent z celkové zakázky, což zdokumentovali i detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na odposlechnutých nahrávkách jejich schůzek.

Policie Kotrouše sledovala už na předchozím setkání s Jíšou, kde mu měl podnikatel předat 200 tisíc korun. Po něm vešel šéf strážníků do budovy magistrátu a vyšel už bez peněz.

Podle státní zástupkyně Jany Hercegové se Kotroušovo tvrzení, že pracoval na základě instrukcí primátorových poradců, nepotvrdilo.

I tak lze očekávat, že právě veřejná výpověď samotného Kotrouše může přinést řadu skandálních informací.

Exřediteli městské policie hrozí až 12letý trest vězení, obžalován je ze zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Na přelomu loňského roku strávil tři měsíce ve vazbě.

Případ dostal na stůl senát soudce Kamila Kydalky, který v poslední době řešil například mediálně sledované kauzy tzv. vlčích dětí, které měli rodiče izolovat od světa v bytě na pražských Vinohradech, nebo sexuálního zneužívání mladých florbalistů trenérem Markem Jarochem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám