Hlavní obsah

Výjimečný trest pro vraha, za brutální utýrání družky dostal 24 let

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal v pátek na 24 let do vězení Ladislava Kováče (42), který letos v únoru v opilosti brutálně napadl svoji družku v ubytovně ve Vítkově na Opavsku. Po dobu několika hodin ji kopal do hlavy a do břicha, útok vedl i paličkou na maso. Žena svým zraněním podlehla na druhý den v nemocnici. Rozsudek zatím není pravomocný, Ladislav Kováč se okamžitě odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ladislav Kováč dostal výjimečný trest 24 let.

Článek

Soud uznal Kováče vinným ze zvlášť závažného zločinu vraždy a z dalších trestných činů. Útokem s fatálními následky vyvrcholilo dlouholeté týrání, které musela žena snášet. „Měli jsme co do činění s výjimečným případem,“ odůvodnil vysoký trest soudce Martin Kaňok. „Případ se zcela vymyká ostatním vraždám. Obžalovaný projevil naprostou neúctu k lidskému životu, ke své partnerce, která mu dala tři zdravé děti,“ dodal soudce.

Na vítkovské ubytovně žil muž s obětí a jejich třemi dětmi ve věku od tří do šesti let bez nájemní smlouvy. Ženu násilník napadal opakovaně po dobu několika měsíců. „Nikdy se nikomu nesvěřila. Když ji opakovaně odvážela sanitka do nemocnice, řekla například, že spadla ze schodů,“ řekl soudce.

Útok trval několik hodin

V rozsudku stojí, že žena musela snášet týrání minimálně po dobu několika měsíců. „My se ale domníváme, že to nebyly jen dlouhé měsíce, ale dlouhé roky,“ dodal soudce s tím, že k útokům na matku muž nabádal i děti, které ho uposlechly. Několik, týdnů před smrtí ženy dokonce děti své matce na příkaz otce ostříhaly vlasy.

Útok, ke kterému došlo během jedné únorové noci, byl obzvlášť surový. „Podle poranění to byly kopy, údery pěstmi, bouchání předměty a podobně. K počtu zranění se nelze vyjádřit, probíhalo to celou noc, útok byl mnohočetný a masivní,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Soudce řekl, že vražedný útok trval nepředstavitelně dlouho - od osmé hodiny večerní pravděpodobné až do páté hodiny ranní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám