Hlavní obsah

Majitel a prodavačka obchodu, kde se prodávala smrtící kořalka, byli obviněni

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Policie obvinila ze zločinu ohrožování závadnými potravinami a jinými předměty čtyřicetiletého majitele a šestapadesátiletou prodavačku obchodu v Olomouci, kde zakoupilo několik lidí závadný alkohol. Dva z nich v minulých dnech po otravě metanolem zemřeli.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Obchod se smíšeným zbožím, kde otrávení lidé jedovatý alkohol koupili.

Článek

„Je jim kladeno za vinu, že prodávali v prodejně alkohol, který obsahoval toxicky významné množství metanolu. Nyní jim hrozí až deset let vězení. V současné době je muž ve vazbě, žena je stíhána na svobodě,“ řekla Právu v pátek krajská policejní mluvčí v Olomouci Marta Vlachová.

Metanolem v lahvi s kořalkou zakoupenou v obchodě se smíšeným zbožím v Nedvědově ulici se otrávili čtyři lidé. Pro dva z nich se nákup stal osudným. Třiapadesátiletý muž z Olomouce zemřel počátkem minulého týdne, sedmašedesátiletá žena podlehla otravě ve středu.

Jeden muž je stále v kritickém stavu

V olomoucké fakultní nemocnici leží od úterý i její stejně starý manžel a od soboty je tu hospitalizován sedmapadesátiletý muž. „Stav v úterý přijatého muže je stabilizovaný, je při vědomí a nejeví se u něj známky poškození organismu. Stav druhého muže je stále velmi vážný. Je v kómatu,“ sdělil Právu v pátek Právu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

„Prověřujeme mimo jiné to, odkud pochází závadný alkohol, který byl v obchodě prodáván,“ uvedla policejní mluvčí. Prodejna je nyní uzavřena. Policisté už dříve vyzvali obyvatele, aby v žádném případě lihoviny z ní nekonzumovali.

„Žádáme zákazníky, kteří si zde lahve s alkoholem bez etiket a kolků zakoupili, ať kontaktují Policii ČR na lince 158. V žádném případě by tento alkohol neměli konzumovat. Je zde podezření, že může obsahovat látku zdraví nebezpečnou,“ řekla Právu Vlachová.

V Olomouckém kraji na otravu metylalkoholem zemřelo zatím od září šest lidí, dalších šest jich skončilo v nemocnici. Stíháno je tu v metanolové kauze už pět lidí. Pouze majitel olomoucké prodejny však skončil ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám