Hlavní obsah

Soud zvrátil volební kiks: v Pardubicích nepočítali preferenční hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Soud změnil výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji. Zrušil zvolení kandidáta ODS Jana Čechlovského. Místo něj je zastupitelkou Jana Smetanová z ODS, které volební komise nezohlednila preferenční hlasy.

Foto: Profimedia.cz

Soud napravil selhání volební komise.

Článek

Smetanová podala návrh na neplatnost voleb, protože jí nebyl započten ani jeden preferenční hlas, ačkoli věděla, že její jméno několik lidí zakroužkovalo. Zvolení jí uniklo jen o několik hlasů. Na základě její stížnosti pak rozhodla pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Rozhodnutí je zveřejněno na internetových stránkách soudu. Proti usnesení není přípustný opravný prostředek.

Krajský soud zjistil, že byl porušen zákon o volbách. V zápise okrskové volební komise nebyl uveden skutečný počet platných přednostních hlasů odevzdaných pro navrhovatelku jako kandidátku za ODS. Smetanová jich podle zjištění soudu obdržela 12, zatímco v zápisu o volbách a výsledku hlasování bylo uvedeno číslo nula.

Předseda senátu Jan Dvořák v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že toto porušení zákona mělo vliv na výsledek voleb, protože v rozporu s vůlí voličů byl namísto Smetanové vybrán jiný kandidát. Soud proto rozhodl, že řádně zvoleným kandidátem byla Smetanová.

Volby se nemusí opakovat

Soudci nenařídili opakování voleb. "Opakované volby by sice z formálního hlediska mohly napravit důsledky již výše zmíněného pochybení okrskové volební komise, ale protože nemohou být 'kopií' původně projevené vůle voličů ve 'zneplatněných' volbách, mohly by jejich výsledky nepříjemně překvapit i samotného navrhovatele," píše se ve zdůvodnění.

Podle senátu by to mohlo být nejen porušením aktivního volebního práva voličů, ale i pasivního volebního práva, protože původně zvolení kandidáti by v opakovaných volbách už být zvoleni nemuseli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám