Hlavní obsah

Podnikatelé neplatili DPH z emisních povolenek, stát obrali o 378 miliónů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie (ÚOKFK) obvinili v těchto dnech dvojici podnikatelů, kteří předloni podváděli při obchodech s emisními povolenkami v hodnotě přesahující miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povolenky oba zástupci jedné obchodní společnosti nakoupili v jiném členském státu EU, kde nemuseli v rámci obchodu platit za jejich nákup DPH. Při prodeji jiné firmě v ČR už ale povolenky fiktivně deklarovali jako pořízené ve vlasti, kde se DPH za nákup platí, a tudíž právě na dani podvodně ušetřili stovky miliónů korun.

„Jednalo se o smyšlené transakce prováděné s úmyslem záměrně snížit daňovou povinnost. Obviněné osoby tak měly způsobit ČR škodu na dani z přidané hodnoty v celkové výši cca 378 miliónů korun,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej s tím, že podvodný prodej povolenek pomáhala policistům odhalit daňová správa.

Doplnil, že detektivům se v rámci trestního řízení podařilo zajistit nemovitost obviněných v hodnotě jedenácti miliónů korun. Jednalo se o spoluvlastnický podíl na činžovním domě v Praze.

Policisté navíc obviněným zabavili na jejich bankovních účtech také zhruba sto tisíc eur a několik stovek tisíc korun. Podvodníkům nyní za krácení daně hrozí až desetileté tresty, na soud si ale mohou počkat na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám