Hlavní obsah

Zloděje, kteří na hradech a zámcích kradli rohy nosorožců, dopadla policie

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zloděje, kteří loni v říjnu ukradli rohy nosorožců na zámku v Napajedlech na Zlínsku a letos v srpnu na hradě Buchlově na Uherskohradišťsku, dopadli policisté na Zlínsku. Novináře o tom v pondělí informoval Ivo Kartus z policejního prezidia a zlínský kriminalista Ivan Senčák. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až osm let vězení. Dva muži ve věku 33 a 44 let jsou pravděpodobně součástí větší skupiny zlodějů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z Napajedel odnesli z výstavy roh samice nosorožce dvourohého Jessi, který vážil 2,25 kilogramu, a téměř dvanáctikilogramový roh nosorožce tuponosého, který se jmenuje Nájin. Rohy byly odděleny ze živých zvířat v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem kvůli bezpečnosti před jejich převozem do Afriky, kde žijí,“ uvedl Senčák.

Škoda byla vyčíslena na bezmála čtyři milióny korun. Oba muži byli kromě krádeže obviněni i z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Rohy nenašli

Kriminalistům se podařilo krádež v Napajedlech objasnit poté, co byl mladší z mužů v srpnu chycen při pokusu o krádež dalšího rohu nosorožce a navíc i map z historického atlasu světa na Buchlově.

Rohy ukradené v Napajedlech se policii najít nepodařilo. Podle kriminalistů již zřejmě nejsou v České republice a skončily na černém trhu. „Mají údajně působit jako afrodiziakum, kvůli tomu se kradou. Jeden kilogram rohu nosorožce černého stojí kolem 50 000 dolarů, u nosorožce bílého je cena ještě o něco vyšší, asi 60 000 dolarů za kilogram,“ popsal Kartus.

Policie hledá pachatele ještě asi pěti dalších podobných krádeží, třeba na zámku Úsov nebo v muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích.

Mladší z mužů je ve vazbě, starší je stíhán na svobodě. Na rozdíl od svého komplice vinu popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám