Hlavní obsah

Řidič Smetana byl zatčen a převezen do pankrácké věznice

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Jiří Hardoš

„Tykadlový“ řidič Roman Smetana se v 11:00 dostavil na policejní stanici v Bartolomějské ulici v Praze. Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové byl zatčen a převezen do věznice na Pankráci. Před policejní služebnou se ještě před jeho příchodem shromáždily asi dvě desítky jeho přívrženců.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Smetana byl v zajetí novinářů.

Článek

Kropáčová uvedla, že Smetana byl předvolán, aby vysvětlil, proč nenastoupil do vězení. „Dnes v 11:00 se opravdu dostavil na místní oddělení a na místě byl omezen na osobní svobodě. A to z tohoto důvodu, že včera (v pondělí, pozn. red.) Okresní soud v Olomouci vydal příkaz k vydání do výkonu trestu,“ řekla Kropáčová s tím, že následně byl Smetana převezen do pankrácké věznice.

Policie podle mluvčí okamžitě zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. „A to z toho důvodu, že muž nenastoupil do výkonu trestu,“ doplnila Kropáčová.

Tímto řízením se podle ní budou zabývat policisté v Olomouckém kraji. Do Prahy byl podle mluvčí Smetana předvolán proto, že policie měla v posledních dnech informace o tom, že se muž pohybuje na území Prahy.

Řidič Smetana pronikl v přestrojení do sídla ODS, setkal se s NečasemVideo: Prima FTV

Smetana přicházel na policii v nejistotě a nevěděl, zda poputuje do vězení, nebo domů. „Před chvílí jsem se ještě díval na internet. V internetové databázi hledaných osob veden nejsem, takže je možné, že odejdu bez klepet,“ říkal novinářům.

„Bohužel jaksi se to vydání zatykače protahuje. Před půlrokem to trvalo pouhé dva dny, teď se to táhne už přes týden. Aniž bych chtěl být nějak paranoidní, opravdu si myslím, že to má něco společného s volbami,“ stěžoval si. Na to, že ho policie ještě v úterý převeze do věznice, však byl prý připraven.

"Vcelku už bych byl rád, kdyby již došlo k ukončení tohoto. Protože všechno, co jsem chtěl udělat, jsem již udělal. Sobota vyšla parádně. Takže já už dál nemám důvod mařit. Samozřejmě další věc je, že do toho vězení vůbec nepatřím,“ prohlásil.

Před policejní služebnou se ještě před jeho příchodem shromáždily asi dvě desítky jeho přívrženců. Jedna z přítomných žen držela například menší transparent s nápisem: „Soudy - fuj! Smetanovi svobodu!“. Řidičovy kroky pak provázel jejich potlesk.

Mezi přihlížejícími se objevili i někteří politici. Vyjádřit svou podporu Smetanovi přišli například kandidáti na prezidenta: místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a herečka Táňa Fischerová.

Odsedí si 67 dní

Smetana si má ve vězení odpykat ještě 67 dní. Brány olomoucké vazební věznice opustil předčasně 24. května kvůli stížnosti ministra spravedlnosti pro porušení zákona. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl. Stejně tak neuspěli ani jeho příznivci, kteří podali kvůli jeho případu prezidentovi žádost o milost. Smetana původně zvažoval, že podá kvůli svému případu stížnost k Ústavnímu soudu. Nakonec to však neudělá.

Foto: Petr Horník, Právo

Smetanovi projevovali lidé sympatie.

Svým příznivcům prostřednictvím internetu vzkázal, že je malá šance na úspěch a hrozilo by smetení ze stolu kvůli nevyužití všech opravných prostředků. Trest si má Smetana odpykat proto, že odmítl vykonat veřejně prospěšné práce, které mu společně s náhradou škody za poničení předvolebních plakátů soudkyně uložila.

Muž však tvrdí, že do vězení nepatří. Pomalováním politických reklam chtěl prý vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám