Hlavní obsah

Za týrání kojence, který umřel, poslal soud matku na šest let za mříže

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za pokus o těžké ublížení na zdraví a týrání čtyřměsíčního kojence poslal v pondělí královehradecký krajský soud jeho matku na šest let do vězení. Čtyřiadvacetileté Marii F. přitom hrozilo až dvanáct let za mřížemi. Státní zástupce i obhájce si vzali lhůtu na odvolání. Obžalovaná žena se k týrání svého syna přiznala, nicméně popřela, že ho chtěla zabít. Kojenec podle soudního znalce zemřel na syndrom náhlého úmrtí kojence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Matka, když druhý den zjistila, že dítě nežije, odnesla ho v igelitové tašce do lesa u Radvanic na Trutnovsku. „Nevěděla jsem, co mám dělat, byla jsem v obrovském stresu. Odnesla jsem jeho tělíčko do lesa. Chtěla jsem ho pak odnést zase domů, ale nedokázala jsem to,“ uvedla obžalovaná.

Marie F. poté ze strachu, aby na ní nepadlo podezření, ohlásila na policii jeho únos. Policii nakonec přiznala, že si únos vymyslela. Podle soudního spisu měla týrat malého syna několik měsíců. Podle lékařů měl kojenec na svém těle i hlavě podlitiny. Pitva však neprokázala, že by příčinou smrti byl surový útok.

„Poranění byla lehká, nesouvisející se smrtí. Příčinou smrti byl syndrom náhlého úmrtí kojence,“ uvedl v pondělí před senátem soudní znalec.

Po domluvě s partnerem vydělával prostitucí

Čtyřiadvacetiletá žena sama pocházela z rozvrácené rodiny a skončila brzy v ústavu. Sama pak měla tři děti. Každé s jiným mužem. Děti měly být zanedbané, ale ne týrané. Až to nejmladší začala bezdůvodně trestat.

Podle slov obžalované byl nejmladší syn nechtěné dítě. Měla ho s mužem, kterého poznala přes internet a vzala si ho po pár setkáních. „Neměla jsem žádné finanční prostředky a využila jsem jeho nabídky, abych se k němu nastěhovala. Abychom měli nějaké peníze, souhlasila jsem s tím, že budu provozovat prostituci,“ řekla u soudu Marie F.

Po narození syna ho manželé brzy nabídli k adopci. Později si ho však vzali zpět. Důvodem však nebyla láska k dítěti, ale snaha přilepšit rodinný rozpočet o přídavky. Nechtěné dítě podle svých slov bila kvůli nenávisti k poslednímu manželovi, který rodinu zadlužil, v ničem jí nepomáhal a volný čas trávil jen u televize a počítače.

Podle soudce Jiřího Vacka byl trest udělen v dolní hranici trestu, protože vzali v potaz její tíživou rodinnou situaci a její dětství, kdy matka ji i ostatní její sourozence těžce týrala.

Reklama

Výběr článků

Načítám