Hlavní obsah

Otravy metanolem v Česku stále neberou konce, zemřel 25. člověk

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

I přes déle než týden panující prohibici neberou otravy metylalkoholem v České republice konce. V Havířově zemřel v pondělí ráno muž, který byl v nemocnici hospitalizován několik týdnů. Ve stejnou dobu přijali v Městské nemocnici Ostrava dalšího pacienta, který je po požití nekvalitní kořalky ve vážném stavu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

V Havířově zemřel v pondělí ráno 55letý muž, který v nemocnici ležel od 3. září s otravou metylalkoholem, jeho stav byl od počátku velmi špatný. Je to celkově 25. oběť v Česku, 15. mrtvý v Moravskoslezském kraji. Jenom v Městské nemocnici Ostrava bylo s touto diagnózou ošetřeno sedm pacientů, z toho jeden zemřel.

Náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Jaroslav Lux řekl, že muž se do havířovské nemocnice dostal pozdě. "Jeho stav už byl velmi špatný, byl přivezen s poruchami vědomí i zraku," řekl Lux. Pacient měl podle něj v té době metanol v těle pod hranicemi toxicity, protože už se přeměnil na kyselinu mravenčí, což prokázaly po několika dnech laboratorní testy. Muž patřil do první vlny lidí otrávených jedovatým alkoholem. Alkohol zřejmě pil s dalším mužem, jenž byl nalezen v bytě už mrtvý.

Stav otráveného v Ostravě je vážný

Série otrav metylalkoholem přitom nekončí, další případ hlásí Městská nemocnice Ostrava. „Šedesátiletého pacienta jsme přijali v pondělí ráno, v krvi měl 0,72 promile metylalkoholu. Lékaři mu podali fomepizol a půjde na dialýzu. Jeho stav je vážný,“ řekl v pondělí dopoledne mluvčí nemocnice Jiří Maléř.

Kromě něj je v nemocnici doposud hospitalizován už jen jeden pacient. Další tři byli propuštěni domů, čtvrtý byl přeložen do bohumínské nemocnice a lze u něj předpokládat trvalou ztrátu zraku. Sedmý pacient zemřel.

Další podezřelé úmrtí

V Ostravě byl v pondělí nalezen další muž, který nejspíš zemřel po požití nekvalitních lihovin. Muž byl nalezen po sedmé hodině ranní mrtev. „Kriminalisté jsou stále v terénu, z prvních informací však vyplývá, že muž měl rovněž požívat alkohol. Případnou intoxikaci tohoto mrtvého bude reálné sdělit až po provedené pitvě,“ dodala mluvčí policie Gabriela Holčáková.

V Moravskoslezském kraji, který byl metanolovou aférou postižen nejvíce, policie doposud zadržela 24 lidí, všichni byli obviněni. Patnáct z nich poslal soud do vazby, devět obviněných je stíháno na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám