Hlavní obsah

Policie rozkryla celou pyramidu distribuce metanolu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovatelé rozkryli celou pyramidu distribuce ilegálních lihovin se smrtícím metanolem. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to potvrdil policejní prezident Martin Červíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

„Z hlediska směru, verze a předpokládaného výsledku kauzy metylalkoholu máme jasno. Neřešíme už žádné verze, soustředili jsme se na jednu verzi, dostali jsme se k samému vrcholu pyramidy,“ řekl Červíček a dodal, že „zásadní výsledky“ budou sděleny na tiskové konferenci v pondělí dopoledne.

Policejní prezident uvedl, že v současnosti vyšetřovatelé dokončují některé úkony. S ohledem na to, že by další informace mohly tato vyšetřování ovlivnit, dohodl se Červíček se státním zástupcem na informačním embargu.

Množství nových podnětů

Podle Červíčka ale neznamená rozkrytí sítě distribuce lihovin s metanolem konec vyšetřování. „Ta kauza nám poskytla mnoho informací a skutečností týkajících se nelegálního trhu s alkoholem,“ poznamenal.

V důsledku požití alkoholu pančovaného metanolem zemřelo v Česku už 24 lidí. Mnoho dalších osob se otrávilo, někteří oslepli. Policie v souvislosti s výrobou a distribucí ilegálního alkoholu zadržela 41 lidí, 17 jich skončilo ve vazbě. Vyšetřovatelé policie a celní správy zajistili množství pančovaného alkoholu a falešných kolků na lahve. V Opavě bylo také objeveno 6 000 litrů metanolu. Látka se nacházela v areálu bývalých čokoládoven.

Na Karvinsku objevili nelegální stáčírnu, byly v ní tisíce litrů alkoholuVideo: Policie ČR

Policejní prezident také v České televizi odmítl, že by policie selhala a případy nelegální výroby alkoholu neřešila. Například loni podle něj policisté každý čtvrtý den řešili případ, který se týkal alkoholu.

Nyní však čeká na výsledky analýz a podle jejich výsledků se na tuto problematiku případně více zaměří.

Kritiku odmítl i generální ředitel Generálního ředitelství cel Pavel Novotný. Celní správa podle něj spolupracuje s výrobci alkoholu a kontroluje trh, aby odhalila nelegální výrobu. "Pokud by se ukázalo, že šlo o zásadní systémové pochybení, pak bych svoji rezignaci panu ministrovi nabídl," uvedl.

Celníků se v neděli v pořadu televize Prima zastal také ministr financí Miroslav Kalousek. "Musím zásadně odmítnout, že správce daně je odpovědný za to, že nějaký darebák nalije jed do alkoholu," uvedl. [celá zpráva]

Kauza s metanolem v číslech (zdroj: ČTK)
20 - počet dnů od úmrtí první oběti současné vlny otravy metylalkoholem (3. září).
24 - tolik lidí již (včetně květnového případu z Havířova) zemřelo v pěti krajích ČR na otravu metylalkoholem.
přes 30 - počet pacientů hospitalizovaných v celé ČR kvůli intoxikaci metanolem.
9 - v tolika krajích ČR byly zatím potvrzeny případy otravy metanolem, postižené zatím nehlásily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký kraj ani Vysočina.
27 - policistů je v celé republice členy zvláštního vyšetřovacího týmu Metyl.
41 - počet lidí, kteří byli v souvislosti s kauzou jedovatého alkoholu doposud obviněni policií; 17 skončilo ve vazbě.
3 - země již zakázaly dovoz lihovin z ČR (Polsko, Slovensko, Rusko).
3 - dny platí zákaz exportu lihovin z ČR, vyhlášený vládou.
9 - tolik dnů se již v ČR nesmí kvůli riziku otravy prodávat lihoviny s obsahem alkoholu 20 procent a vyšším.
100 000 - statisíce korun údajně stojí léčba jednoho otráveného metylalkoholem.
15 000 000 - zhruba o tolik korun denně přicházejí na čistých tržbách v důsledku prohibice výrobci a dovozci lihovin.
21 000 000 - tolik litrů alkoholu skončilo ve skladech, jejich další osud ještě není určen.
25 000 000 - o tolik korun přichází státní pokladna denně v důsledku zákazu prodeje lihovin podle odhadu náměstka ministra financí Ladislava Minčiče.
215 000 000 - o tolik korun na tržbách přišli provozovatelé restaurací a barů za prvních pět dnů trvání zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle Asociace hotelů a restaurací (AHR).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám