Hlavní obsah

Kalousek: Problémy s ilegálním alkoholem jsme řešili už před aférou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Problémy s ilegálním alkoholem nezačala vláda řešit až po nedávném vypuknutí metanolové aféry, která si vyžádala 24 mrtvých. V nedělním pořadu TV Prima Family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09). Upozornil, že jeho úřad připravoval zákonnou změnu už dříve.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Návrh zákona o prodeji lihu je v připomínkovém řízení,“ prohlásil ministr s tím, že norma byla iniciována dlouho před otravami metanolem. Kalousek ale připustil, že v důsledku aféry bude návrh ještě zpřísněn.

Kalousek uvedl, že problém s ilegálním alkoholem v ČR existuje dlouhodobě a úřady jsou si toho vědomy. Zopakoval, že úřady ho neignorovaly - celní správa jen za letošek do vypuknutí aféry uskutečnila přes 8 000 kontrol a zabavila více než 1 300 hektolitrů nelegálního alkoholu.

Kalousek odmítl nařčení, že stát v boji s lihovou mafií selhal. Taková vyjádření označil za lacinou kritiku a silácké řeči. „To je jako říct, že stát selhal v boji s alkoholem za volantem. Stát s tím bojuje, ale vyloučit přítomnost řidiče za volantem nejde,“ řekl.

Trh by mohl být regulován

Kalousek připustil možnost regulace trhu s lihovinami. Vláda podle jeho slov čeká na výsledky zadané analýzy současného systému. Ta by měla být k dispozici v říjnu.

Ministr financí už v tomto týdnu v rozhovoru pro Právo řekl, že by v budoucnosti mohly být zavedeny licence pro prodejce alkoholu. Lihoviny by tak nešly koupit v libovolném obchodě, ale pouze u certifikovaného obchodníka. [celá zpráva]

Kalousek nicméně upozornil, že hospodářskou kriminalitu nejde nikdy zcela vymýtit. „Taková země na světě neexistuje,“ řekl a upozornil, že problémy s pančovaným alkoholem mělo v minulosti například jinak v mnoha ohledech vzorové Norsko.

Šéf státní poklady rovněž poznamenal, že nebují jen černý trh s alkoholem. Podtrhl, že černý trh s pohonnými hmotami je mnohem větší a způsobuje státu mnohem větší ztráty než trh s nepovoleným alkoholem - odhadem pět až osm miliard ročně na dani oproti asi miliardě v případu alkoholu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám