Hlavní obsah

Chtěl ubodat kamaráda kvůli dluhu za vykouřenou trávu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně poslal v úterý na 12 let do vězení Ondřeje Kozáka z Velkých Opatovic na Blanensku, který v květnu napadl nožem svého kamaráda, protože mu nechtěl vrátit dlužné peníze za marihuanu. Kamarád útok přežil bez následků. Proti verdiktu se odsouzený neodvolal. Námitky neměla ani státní zástupkyně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ondřej Kozák se domnívá, že během útoku s nožem jednal v afektu. To však znalci vyloučili.

Článek

Teprve dvacetiletý mladík, který podle vlastních slov dlužil kamarádovi za dodávanou trávu zhruba dva tisíce korun, se chtěl dluhu zbavit hodně neobvyklým způsobem. Na svého spolužáka z devítiletky a dodavatele Vojtěcha vytáhnul 28. května nůž a jako smyslů zbavený opakovaně bodal.

Vojta přežil jen díky rychlému zásahu zdravotníků. Ondřej se bezprostředně po činu přihlásil policii.

Ondra odebíral konopí ke kouření od svého kamaráda podle výpovědi zhruba rok. „Prodával nejen mě, ale i dalším, kteří o to měli zájem. Cena byla 250 korun za gram. Když jsem mu potom za trávu dlužil, a on po mě ty peníze chtěl, různě jsem se vymlouval. Nakonec jsem si s ním dal schůzku u hřbitova za obcí s tím, že tam za mnou přijede můj šéf a přiveze peníze a já dluh splatím. Nebyla to pravda a později jsem si říkal, že se vymluvím, že jsem odjel na čtrnáct dnů do Prahy, aby mě počkal a mezitím, že ty peníze seženu,“ vypovídal obžalovaný před soudním senátem.

Kamaráda bodl do plic

Zároveň dodal, že se událost odehrála v době, kdy mu dodavatel Vojtěch začal vyhrožovat, že jestli neplatí dluh, tak o všem řekne jeho sestře a otci a ten Ondřeje vyhodí z domu. V osudný den 28. května si na smluvenou schůzku za obcí Velký Opatov vzal Ondřej z domova i otcův lovecký nůž. Prý aby mohl Vojtu zastrašit.

Skutečnost však byla jiná. Po zhruba hodinovém čekání na neexistujícího šéfa (Ondřej byl veden jako nezaměstnaný na pracovním úřadě) se Vojtěch rozhodl jít domů. V tu chvíli vytáhl Ondra z kapsy nůž a první - podle znalců nejzávažnější - ránu zasadil kamarádovi do plic. Pak bodl ještě několikrát. Vojta se naštěstí ubránil a ještě stačil utéct. Sám si chtěl zavolat mobilem pomoc, ale spletl si číslo na záchranku. Naštěstí mu však pomohl projíždějící řidič, který mladíkovi, jemuž šla krvavá pěna z úst, přivolal záchranku.

Napadený student u soudu popřel, že by někdy trávu prodával. Peníze, které půjčoval, vydělal údajně na brigádách. Ze zranění se dostal po zhruba měsíci, nemá žádné trvalé následky.

Ani proti této výpovědi se zjevně s osudem smířený viník, a také údajný otec již přes dva roky starého syna, neohradil a rozsudek po vyjádření lítosti nad zraněním kamaráda přijal bez jediné námitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám