Hlavní obsah

Za vraždu kamaráda polštářem si muž odsedí 15 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu za vraždu na 15 let do vězení Františka Heczka. Pětapadesátiletý muž loni v říjnu v Havířově-Prostřední Suché zabil svého kamaráda. Nejprve ho fyzicky napadl a poté udusil pomocí polštáře. Zatímco policistům se muž k útoku přiznal, u soudu obrátil a tvrdil, že s jeho smrtí nemá nic společného. Soud mu ale neuvěřil.

Foto: Aleš Honus, Právo

František Heczko u soudu popřel, by svého kamaráda udusil polštářem.

Článek

„Obžalovaný se v přípravném řízení opakovaně doznal, toto učinil dokonce za přítomnosti obhájkyně, která by jistě proti nějakému nátlaku protestovala,“ řekl soudce Tomáš Tkačík.

U soudu svůj výslech před policisty popřel. Nejprve řekl, že měl strach z nátlaku vyšetřovatele, potom pro změnu prohlásil, že se přiznal, aby ho policista nechal zapálit si cigaretu.

Navíc v bytě mrtvého byla podle soudce nalezena celá řada stop, které vinu Heczka prokazují. Soudce neshledal na jednání muže prakticky žádné polehčující okolnosti.

„Útok byl veden kombinovaným mechanismem a navíc vůči osobě, která nebyla schopna se účinným způsobem bránit,“ dodal soudce. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Když jsem odcházel, on ještě žil.
Odsouzený

Oba muži společně ve velkém konzumovali alkohol, pak ale mezi nimi došlo k hádce a strkanici. „Obžalovaný nasedl na jeho hrudník a překryl mu nos a ústa polštářem, takže mu znemožnil dýchání po dobu tří až čtyř minut. Když poškozený zůstal bezvládně ležet, ponechal ho svému osudu,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Muž se během policejního výslechu přiznal. „Kolem devíti večer jsem chtěl jít domů, víno ještě nebylo dopito. Jarek ale vyskočil a zamknul dveře, abych nemohl odejít. Dal jsem mu dvě facky. Pak jsem mu sedl na břicho a dal jsem mu dvě rány pěstí do obličeje. Když se mu z nosu spustila krev, vzal jsem polštář a položil jsem mu ho na obličej, abych ho utřel od krve. Držel jsem polštář asi dvě minuty,“ řekl policistům Heczko.

Pak šel podle svých slov spát a ráno z bytu odešel. „Když jsem odcházel, on ještě žil. Všiml jsem si totiž, že se na mne dívá, a tak jsem mu dal na hlavu kbelík. O tom, že je mrtev, jsem se dozvěděl až potom od kamarádů,“ vypověděl před policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám