Hlavní obsah

Sérum pro chovatele uštknutého kobrou přivezli až z Mnichova. Muž už se probral

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál
Aktualizováno

Lékaři v krnovské nemocnici v sobotu a v noci na neděli bojovali o život pětačtyřicetiletého chovatele hadů z Bruntálska, kterého v sobotu dopoledne při krmení uštkla kobra monoklová. Sérum bylo k dispozici až v Mnichově. Muž je už mimo ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

„Pacientovi byly v sobotu večer podány čtyři dávky séra, které k nám přicestovalo z Mnichova, " informovala Právo v neděli ráno mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Lékaři muže odpoledne probudili z umělého spánku a aplikovali mu poslední dvě dávky antiséra z šesti připravených. Ty do Krnova putovaly z Mnichova, jelikož v Česku je žádná z nemocnic neměla k dispozici.

„Lékaři stav muže nadále hodnotí jako vážný, nicméně je mimo akutní ohrožení života. Pacient je při vědomí a s lékaři komunikuje,“ sdělila Právu v neděli v podvečer mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Dodala, že jed kobry monoklové je neurotoxický. „Zasáhl srdce, svaly, nervovou soustavu. Také se může dostat infekce do rány po kousnutí hadem,“ upřesnila mluvčí.

Had ho kousl při krmení

Chovatele hadů přivezla sanitka do krnovské nemocnice v sobotu kolem 11. hodiny v kritickém stavu. Leží na jednotce ARO. Antisérum muselo být muži aplikováno do 24 hodin po kousnutí kobrou, což se lékařům podařilo i přesto, že pro dávky séra musela vyjet až do Německa soukromá sanitní služba. V žádné české nemocnici totiž nebylo k dispozici.

Mluvčí bruntálské policie Ivana Křištofová informovala o tom, že nehoda se stala při krmení hada. „Majitele a zároveň chovatele kobry ihned do automobilu naložil jeho příbuzný. Napůl cesty ho pak předal přijíždějící sanitce. Kobra zůstala v místnosti, kde ji muž choval. Zpět do terária ji však musel přemístit další chovatel, kterého jsme přivolali, aby hada odchytil,“ shrnula Křištofová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám