Hlavní obsah

Policie obvinila zástupce primátora Frýdku-Místku z pletich

Právo, ab, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek
Aktualizováno

Náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec (dříve VV, nyní Nestraníci) je jedenáctým obviněným v kauze zmanipulovaných veřejných zakázek na frýdecko-místeckém magistrátu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Včerejšího dne (ve středu, pozn. red.) policejní komisař zahájil trestní stíhání proti další osobě, jedná se o zvoleného člena zastupitelstva Frýdku-Místku. Čelí podezření ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ informoval ve čtvrtek ráno frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Dodal, že v rámci vyšetřování bylo rozšířeno trestní stíhání dalších dvou osob, které již ve věci čelí obvinění pro stejnou trestnou činnost jako ve středu obviněný zastupitel.

Že je obviněným náměstek Hrabec potvrdila Právu mluvčí magistrátu Jana Matějíková. „Je to pravda, že pan náměstek byl obviněn. Jaká je právní kvalifikace zatím nevím, nemám ani žádné další informace,“ řekla.

Hrabec proti obvinění podá stížnost

„Celé je to nesmysl,“ reagoval na své obvinění Hrabec. „Byl jsem obviněn ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky na rekonstrukci servrovny a datového centra magistrátu, do které se mimochodem nikdo nepřihlásil. Navíc, tato zakázka byla soutěžená v otevřeném řízení, což znamená vůbec nejvyšší možnou míru transparentnosti,“ řekl Právu.

Doplnil, že zakázka byla zveřejněna prostřednictvím centrální adresy veřejných zakázek na internetu, mohla se do ní tedy přihlásit jakákoliv firma z celé EU a jakákoliv firma mohla v dané lhůtě podat námitky a připomínky k zadávacímu řízení.

„Proti zadávací dokumentaci, která byla podle státního zástupce šitá konkrétní firmě na míru, ale nikdo neprotestoval. Jediné, co mě s touto zakázkou spojuje, je můj podpis na materiálu, který jsem předkládal radě města,“ popsal Hrabec s tím, že je obviněn pouze na základě ničím nepodložených dedukcí. „To mě jako politika velmi znepokojuje, vypadá to, že na základě pouhé spekulace může být dnes obviněn skutečně kdokoliv. Budu se bránit a proti vznesenému obvinění podám stížnost ke Krajskému soudu v Ostravě,“ dodal Hrabec.

Dosud policie kvůli zmanipulovaným devíti městským zakázkám v celkovém objemu 3,2 miliónu korun stíhala 10 lidí. Z toho bylo osm fyzických a dvě právnické osoby, jsou mezi nimi i tři zaměstnanci frýdecko-místeckého magistrátu. Jsou jimi ředitel frýdecko-místecké Městské policie Milan Sněhota a vedoucí dvou odborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám