Hlavní obsah

Soud odročil případ brutální vraždy bezdomovce v Bělé pod Bezdězem

Právo, Novinky, Jiří Hardoš
Praha

Petr Borč a Jan Švejda, kteří jsou obžalovaní z brutální vraždy bezdomovce v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, podle soudních znalců netrpí žádnou duševní poruchou a jsou za čin plně odpovědní. Znalci se na tom shodli u čtvrtečního hlavního líčení, které soudkyně kvůli výslechům svědků a dalšího znalce odročila na záři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvojice podle žaloby brutálně ubila pětapadesátiletého muže. Poté mu zasadili několik bodných ran do obličeje a uřízli mu levé ucho. Tělo zabalili do prostěradla, naložili na kárku a ukryli v potoce. Hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Tragická událost se stala podle žalobce Tomáše Milce v bytě obývaném Borčem, kde prý osudného dne všichni tři popíjeli alkohol. Borč podle státního zástupce po rozepři na svého známého fyzicky zaútočil, později se prý přidal i Švejda.

Bezdomovce podle spisu napadali údery a kopy do hlavy a těla, čímž mu způsobili řadu poranění. Mimo jiné zlomeniny žeber nebo zhmoždění a otok mozku. Borč pak údajně ještě muži uřízl část ucha a bodl ho pětkrát do tváře. Mrtvolu Borč se Švejdou podle spisu odvezli na kárce k nedalekému potoku, kde ji schovali. Tělo v potoce objevili pracovníci Povodí Labe až na konci ledna.

Trestní senát v úterý dopoledne oba obžalované vyslechl. Ani jeden z nich nepopřel, že by byl u tragické události přítomen. Oba však tvrdili, že muže připravil o život ten druhý a nebylo možné tomu zabránit.

Pak jsme ho dali do prostěradla. Ještě předtím (Borč) udělal to ucho.
Odsouzený Švejda

„Chtěl jsem tomu nějak zabránit, ale to se nedalo. Já jsem se pana Borče hrozně bál,“ tvrdil soudu 21letý Švejda, který byl naposledy zaměstnán jako dělník a má základní vzdělání. Borč ho pak údajně donutil, aby muže také několikrát udeřil. V té době již prý měl bezdomovec oteklý obličej, tekla mu krev z nosu a chroptěl.

„Pak jsme ho dali do prostěradla. Ještě předtím (Borč) udělal to ucho. Nařízl mu ucho a odtrhl ho kleštěmi,“ popsal Švejda s tím, že Borč byl „jak smyslů zbavený“. Následně prý zabalili tělo do prostěradla a odvezli je k potoku, kde mrtvolu zakryli rákosím.

Borč událost vykreslil v podstatě úplně stejně, pouze s tím rozdílem, že bezdomovce a jeho kamaráda ubil Švejda. Ten podle něho později usmrceného muže neměl rád a v minulosti ho již jednou fyzicky napadl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám