Hlavní obsah

Podvodníci nabízejí levnou naftu, místo ní je v barelech voda

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Skupina podvodníků, kteří nabízejí naftu a ve skutečnosti prodávají její vysoce naředěný roztok s vodou, řádí už několik měsíců v Moravskoslezském kraji. Jen na Karvinsku zatím policie prověřuje pět takových podvodů, další byl zaznamenán například v Kravařích na Opavsku.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Podvodníci ředí naftu vodou tak, aby kupující nic nepoznal. (Ilustrační foto)

Článek

Ve všech případech motoristé včas na podvod přišli. Pokud by se tak nestalo a směs vody a nafty by natankovali do nádrže, hrozilo by vážné poškození palivového okruhu i motoru a následně finančně nákladná oprava.

„Skupina podezřelých osob pod různými legendami nabízí naftu za cenu mnohem nižší než je běžná prodejní cena. Zneužívají tak vysoké ceny na trhu,“ potvrdila mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Dodala, že v některých případech podvodníci naftu nabízejí za cenu 22 korun za litr, což je o více než třetinu levnější než je běžná cena.

Zákazníci podvod nehlásí, stydí se

„Po převzetí peněz podvodníci zájemcům předají sudy nebo barely ve kterých je nafta pouze na povrchu, a to v takovém množství, aby nebylo možné poznat konkrétní obsah,“ řekla mluvčí. Předání bezcenné tekutiny se vždy odehrává ve spěchu a pod časovým tlakem, který prodejci pod různými záminkami vyvolají.

Ve všech případech zákazníci nakoupili barely o objemu 800 nebo 1000 litrů. Většinou šlo o běžné motoristy, kteří si pod vlivem zdražování pohonných hmot chtěli udělat doma zásoby na horší časy.

„Jen na Karvinsku máme zadokumentováno pět takových případů a víme o dalších napříč Moravskoslezským krajem. Bohužel někteří poškození s námi nechtějí spolupracovat, velkou roli v tom hraje stud za to, že se nechali podvést,“ dodala Viačková.

Podvedeným hrozí i fatální poškození motoru.
Vedoucí autoservisu

Podle odborníků hrozí v případě natankování vody do nádrže vážné problémy. „Pokud máte v nádrži zbytek nafty a natankujete vodu, vozidlo bez problémů nastartujete a můžete ujet i několik kilometrů než čerpadlo vodu nasaje. Pak ale dojde k poklesu výkonu, motor začne škubat a vynechávat,“ řekl vedoucí servisu Auto Heller v Ostravě Jiří Franek. Dodal, že náchylnější na poškození jsou především nové dieselové motory.

„Hrozí vážné poškození vstřikovačů a čerpadel, což může vyústit až ve fatální poškození motoru. Náklady na opravu takto poškozeného vozu se pak pohybují nad 100 tisíc korun,“ dodal Franek.

Lidi, kteří se stali obětí těchto podvodníků a z jakýchkoli důvodů to neoznámili, policie vyzývá, aby se jí přihlásili, a to buď na bezplatnou linku 158 anebo přímo vyšetřovateli na telefonním čísle 596 523 333.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám