Hlavní obsah

Policie zadržela 328 tun trhavin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká policie zadržela na našem území 328 tun vojenské plastické trhaviny, kterou nelegálně přes Švédsko dovezli dva čeští podnikatelé. Případ vyšetřovala se zpravodajskou službou. Oba muži jsou zřejmě napojeni na mezinárodní organizovanou skupinu a nyní jim hrozí až 10 let vězení.

Článek

"Oba muži jako představitelé soukromé firmy uzavřeli v rozporu s příslušným povolením a v rozporu se zákony ČR obchodní smlouvu, na základě které bylo do republiky dovezeno asi 328 tisíc kilogramů vojenské plastické trhaviny. Tato trhavina pochází z výzbroje armády cizí země a není označena značkovací látkou, k čemuž zavazuje tzv. Montrealská úmluva z roku 1991," sdělila dnes mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Exploze takového množství trhavin by postačila poslat k zemi několik stovek letadel typu Boening 707.

Policie na případ uvalila embargo

Policejní komisař oba muže začal stíhat z trestného činu porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Podle Kosinové čin spáchali ve spojení s organizovanou skupinou a získali z ní značný prospěch, proto mohou skončit ve vězení na dobu od tří do 10 let.

"Vzhledem ke specifickým okolnostem případu nebudeme o něm až do odvolání poskytovat další informace," dodala na závěr Kosinová.

Odhalené případy

10. listopadu 2000 - Policie zadržela v Praze 4 řidiče, který v autě převážel 23 kilogramů semtexu. Kromě trhaviny policisté ve vozidle nalezli 30 rozbušek.

Duben 2002 - Policisté zadrželi na dálnici D1 dva muže a ženu z Chrudimi, kteří obchodovali se semtexem. Zatkli je na parkovišti před restaurací Devět křížů a zajistili u nich 33 kilogramů semtexu a 267 elektrických rozbušek.

1. srpna 2002 - Policie zadržela před obchodním centrem Černý Most v Praze 9 pětičlennou skupinu obchodníků se 48 kilogramy semtexu a 97 rozbuškami. Podle policie byli zadržení členy organizované skupiny, kterou kriminalisté půl roku sledovali.

12. září 2002 - Policie zadržela na silničním odpočívadle u obce Nová Ves na Kolínsku tři osoby, které se snažily prodat 11 kilogramů semtexu a pět rozbušek.

5. listopadu 2003 - Policisté zajistili na česko-rakouském hraničním přechodu Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku zhruba 2,5 kilogramu semtexu. Plastickou trhavinu měl na těle přilepenou řidič osobního vozu Alfa Romeo.

10. března 2004 - Policie obvinila dva Čechy za to, že dovezli ze Švédska do ČR 328 tun plastické trhaviny. Podle policie jde o neoznačenou trhavinu pocházející z výzbroje armády cizí země.

Zdroj: ČTK

Stínový ministr vnitra a místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) zásah policie a zpravodajců proti dovozcům označil za úspěch. "Odvedli profesionální práci. Nikomu se nic nestalo. To oceňuji," odpověděl Langer na dotaz Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám