Hlavní obsah

V centru Prahy hrozí zřícení dalšího domu

Právo, Stáňa Šeďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po tragédii, která se v Soukenické ulici stala v roce 2009, kdy v troskách zříceného domu číslo 25 zemřeli čtyři dělníci, je v této ulici další zchátralý dům. Tentokrát s číslem 12. Opadávající omítka ohrožuje chodce i ostatní budovy. Majitel na výzvy k nápravě nereaguje. Jednat proto začala první městská část.

Článek

Dům v Soukenické ulici v Praze 1 poblíž náměstí Republiky, který se nachází v blízkosti  základní školy, dlouhodobě chátrá. Majitel domu, kterým je Bau-Invest Praha, na výzvy k nápravě zatím nereagoval.

„Domníváme se, že majitel chce zřejmě dosáhnout demolice. V budově dochází k sesuvu zdiva a hrozí další sesuvy, takže jsme se rozhodli postupovat nekompromisně. I s ohledem na sousedství školy, kde začne za měsíc vyučování,“ říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Vedoucí stavebního úřadu Prahy 1 ve správním řízení před pár dny majiteli nařídil provedení prací k zajištění stability nemovitosti. „Pokud této výzvy majitel neuposlechne, budou mu uloženy pokuty v nejvyšší možné míře. V případě, že ani tak nedojde k nápravě, zajišťovací práce provede Praha 1 a následně budeme úhradu nákladů vymáhat po majiteli, případně podáme návrh na exekuci nemovitosti,“ vysvětlil postup první městské části Lomecký.

V roce 2009 ve stejné ulici zemřeli čtyři dělníci

Pohled na zchátralý dům je o to smutnější, že jen o pár metrů dál se v roce 2009 zřítil podobný činžovní dům, který se začal rekonstruovat už příliš pozdě. V jeho sutinách zemřeli čtyři stavební dělníci. Přestože se na záchranné akci, která trvala přes 40 hodin, podíleli dvě stovky hasičů, městský statik, psovodi pražské městské policie, báňští záchranáři, policisté, zdravotníci i soukromé firmy, našli pod zřícenými zdmi smrt dva Bulhaři, Ukrajinec a Moldavan.

Na vině byla podle vyšetřovatelů v tomto tragickém případě firma Sting a stavbyvedoucí. Dům totiž přestavovali v rozporu s povolením, stavbyvedoucí navíc neměl živnostenské oprávnění.

Upozornění na špatný a zdraví ohrožující stav domu č. 12 nesměřuje navíc k majiteli poprvé. „Už v minulosti dostal výzvu, aby zjednal nápravu, ale dosud na ni nereagoval. Proto budeme postupovat maximálně tvrdě, aby se v žádném případě nemohla opakovat tragédie z roku 2009,“ dodal starosta Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám