Hlavní obsah

Tandemový let skončil vážným zraněním paraglidisty

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy

Vážným poraněním jednoho z paraglidistů skončil v úterý tandemový let dvou mužů v Beskydech. Vrtulníkem záchranné služby byl jeden z mužů transportován do nemocnice v Ostravě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala na severní straně Lysé hory. Horská služba (HS) se o zraněné dvojici dozvěděla krátce po 20. hodině.

„Jeden člen posádky měl lehká zranění, druhý byl při vědomí, ale bylo u něj podezření na poranění hlavy, horní končetiny a hrudníku. Po zafixování do vakuové matrace a stabilizaci pacienta následoval obtížný transport na vrchol Lysé hory, kde přistál vrtulník Letecké záchranné služby,“ popsal náčelník HS Beskydy Radim Pavlica. Dodal, že s transportem zraněného paraglidisty na vrchol pomohli turisté.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla utrpěl muž vážná poranění. „Byl ošetřen v rámci první pomoci a poté letecky transportován do nemocnice v Ostravě,“ dodal. Muž je naštěstí mimo ohrožení života.

„Pacient je hospitalizován na neurochirurgii, utrpěl poranění páteře,“ sdělil Právu mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Druhým ze zraněných byl dvaatřicetiletý instruktor. Ten si při pádu poranil nohu, záchranáři ho převezli na úrazovou ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku.

Proč se paraglidisté zřítili, není v tuto chvíli jasné. „Byli tam ale svědci, kteří to viděli,“ poukázal náčelník HS Beskydy Pavlica.

Reklama

Výběr článků

Načítám