Hlavní obsah

U rekonstrukce Janouškovy nehody byla i sražená žena, zastoupila ji ale figurantka

Právo, Josef Koukal, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie od sobotního dopoledne v Praze rekonstruuje za pomoci svědků okolnosti březnové nehody lobbisty Romana Janouška, při níž byla zraněna 51letá žena. Janoušek, podezřelý z úmyslného ublížení na zdraví, na místě chybí, neboť tráví poslední dny v Chorvatsku. Policisté mají ale k dispozici jeho vůz. Dorazila i sražená Vietnamka.

Policisté demonstrují sražení ženy pomocí figurínyVideo: Novinky

 
Článek

Poškozenou přivezli na místo rekonstrukce ve Vyskočilově ulici na Praze 4 policisté po 19. hodině. Přišla o berlích, doprovázel ji její zmocněnec, právník  Josef Lžičař. Necítila se dobře, celou dobu seděla na židli a instruovala figurantku, která předváděla, kde přesně se v průběhu události nacházela.

Sobotní část rekonstrukce skončila před půl devátou. Janouškův advokát Vít Široký novinářům řekl, že svědci setrvali na svých výpovědích z přípravného řízení. Zároveň ale podotkl, že se jejich výpovědi rozcházejí a okolnosti události každý z nich popisuje jinak.

Nedělní pokus podlě něj napoví víc. Odpověď by také mohl dát znalec z oboru dopravy , který výpovědím přihlížel.

Janoušek se k rekonstrukci nedostavil

„Účastník řízení má právo se úkonu neúčastnit a my jsme tohoto práva využili,“ řekl Právu Široký.

Jeho klientovi prý vadí hlavně zájem veřejnosti, která se o přípravě rekonstrukce dozvěděla tento týden s předstihem. „Rozhodl se tak spíš z obav před novináři než z nějaké neochoty se toho zúčastnit,“ podotkl Široký.

„Obviněný využil svého práva nezúčastnit se, nicméně bude zde jeho právní zástupce, čili pro nás je tento zástupce dostatečný,“ řekla k tomu policejní mluvčí Ivana Ježková.

„V průběhu těchto dvou dnů zde budou probíhat procesní úkony, které jsou potřebné pro uzavření dokazování dopravní nehody pana obviněného. Dnes prověrka na místě, zítra vyšetřovací pokusy za účasti svědků. Tyto úkony budou probíhat dnes až do večerních hodin, zítra zhruba do odpoledne,“ uvedla Ježková.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Figurantka před vozem při rekonstrukci střetu

„Jsou to procesní úkony, které by měly uzavřít dokazování a měly by nám potvrdit výpovědi svědků,“ dodala.

V rámci takzvané prověrky na místě zpravidla obvinění nebo svědci přímo na místě události popisují svou činnost a to, jak událost proběhla. Provádí se v případech, kdy je třeba doplnit nebo upřesnit některé údaje.

Podobné je to i s vyšetřovacím pokusem, při němž se prověřují nebo upřesňují skutečnosti, které policie zjistila v trestním řízení, případně se zjišťují skutečnosti nové.

„Tento úkon je skutečně nezbytně nutný pro to, abychom dokázali vinu či nevinu,“ podotkla Ježková.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Policie dnes na místo březnové nehody pozvala osm svědků. S každým musí pracovat zvlášť, aby se nemohli navzájem ovlivňovat. V podvečer by měla policie na místo dopravit i poškozenou ženu. V neděli proběhne vyšetřovací pokus, pozváno bylo sedm svědků.

Uzávěrka ulice

Vyskočilova ulice v Praze 4 je kvůli policejní akci obousměrně uzavřena dnes od 10 do 21 hodin a v neděli ji policisté plánují uzavřít od 7.30 do 14 hodin. Objízdná trasa je vedena ulicemi Michelská, Budějovická, Na Strži a 5. května.

Policie místo nehody obehnala páskami v 10 hodin. Zpočátku nastal lehčí zmatek, neboť policisté nezajistili v jednom směru průjezd autobusů hromadné dopravy. Za zátarasem se jich seřadilo postupně pět. Cestující to po chvíli čekání vzdali a vydali se dál pěšky. Policie průjezd autobusů zanedlouho povolila.

„Byli jsme nuceni uzavřít komunikaci, jsou zde stanoveny objízdné trasy. Prosíme řidiče o trpělivost, o tolerování těchto podmínek. Nicméně městská hromadná doprava tudy bude projíždět bez zastavení, zastávky jsou posunuty,“ sdělila Ježková.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Při rekonstrukci nehody Romana Janouška použila policie i figurínu

Místo obsadili především novináři. Tomu, co se děje, občas přihlíželi někteří místní. Ne u všech se uzavření ulice a konání policie setkalo s pochopením. „(Janoušek) Nakradl miliardy s (exprimátorem Pavlem) Bémem a tohle divadlo zaplatíme my,“ rozčilovala se starší žena.

„My samozřejmě chápeme rozhořčení některých obyvatel, hlavně místních, nicméně uzávěra komunikace Vyskočilova tady v tom úseku byla nezbytně nutná z důvodu jednak objektivity vyšetřování, jednak ochrany svědků a v neposlední řadě z důvodu nějakých případných dopravních komplikací,“ reagovala Ježková.

Samotní policisté přítomností přihlížejících a novinářů nijak nadšeni nejsou. „Kdyby se například v médiích objevily výpovědi svědků, nebo mechanismy policejní rekonstrukce, mohlo by to ohrozit použití důkazů v následném soudním procesu. Provedený úkon by pak byl neplatný,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním případu.

Žádných 20 miliónů

Vyjednávání ohledně odškodnění sražené ženy ze strany Janouška podle právního zástupce oběti Josefa Lžičaře dosud rovněž nepokročila. „Dostali jsme nabídku, o níž jsem zatím hovořil jen s jejím manželem, klientku uvidím až o víkendu,“ uvedl v pátek Lžičař.

Rozhodně popřel, že by se nabídnutá částka byť jen vzdáleně blížila dvaceti miliónům korun, o nichž v uplynulých dnech spekuloval bulvár. „Úvahy o dvaceti miliónech jsou naprosto nesmyslné,“ řekl Právu Lžičař. Potvrdil však, že se bude spolu s klientkou snažit dosáhnout odškodnění mimosoudně ještě před podáním obžaloby. V soudním řízení by totiž hrozilo, že soudce odkáže poškozenou s nárokem na civilní řízení, které se obvykle táhne léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám