Hlavní obsah

Policie vyslýchala svědka z kauzy Rath přes pět hodin

Právo, Radim Vaculík

Více než pět hodin strávil v pátek na služebně protikorupční policie v pražské Dlážděné ulici šéf Odboru regionálního rozvoje Středočeského kraje Oldřich Vytiska. Vyšetřovatelé se jej velmi podrobně vyptávali na zakázku na rekonstrukci zámku Buštěhrad, v jejíž souvislosti nyní sedí v litoměřické vazební věznici Vytiskův nedávný nadřízený a zároveň poslanec David Rath.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka. Archivní foto.

Článek

Ředitel krajského odboru byl včera jedním ze dvou svědků, které policie v souvislosti s Rathovou kauzou vyslechla. Právě on a také projektantka z firmy Arcia zahájili vůbec první kolo svědeckých výpovědí v této korupční kauze. Vyšetřovatelé plánují vyslechnout desítky dalších lidí.

„Popsal jsem jim, jak to bylo s Buštěhradem, a na základě toho mně pak vyšetřovatelka i obhájci pokládali otázky. Vysvětloval jsem, že rekonstrukce zámku nebyla nijak předražená a že vůbec nedošlo k žádnému umělému navýšení konečné ceny,“ řekl Právu Vytiska s tím, že atmosféra výslechu byla místy velmi napjatá, především prý mezi policistkou a advokáty.

Ta po něm chtěla vědět, jak to ve skutečnosti bylo s výběrem projektantů na rekonstrukci zámku, především firem Aria a Arcia. Vytiska Právu upřesnil, že Aria vyhrála výběrové řízení s nejnižší cenou 4,8 miliónu korun, kterou už jí prý kraj celou proplatil. Byla prý levná i proto, že dělala projekt levého křídla zámku, který patří nikoli kraji, ale městu Buštěhrad. Tudíž měla už dopředu vše zakresleno.

Loni na přelomu září a října pak zástupci Arie přišli podle Vytisky s rozpočtem na opravu zámku ve výši 218 miliónů korun. On a jeho spolupracovníci ale našli v projektu údajně několik chyb, proto jej firmě vrátili. Po půldruhém měsíci pak Aria přišla s novým rozpočtem, který byl prý o padesát miliónů nižší (168 miliónů), aniž by podle Vytisky projektanti jasně vysvětlili, jak se jim podařilo částku tak výrazně snížit.

Jeden zámek – dva projektanti

Nicméně od regionálního operačního programu měl kraj z peněz EU vyčleněno 200 miliónů, proto se prý jeho zástupci rozhodli ještě udělat výběrové řízení na projekt interiérů zámku.

To vyhrála společnost Arcia, která podle Vytisky původně navrhla luxusní vybavení komplexu za 50 miliónů, ale po námitkách kraje snížila rozpočet na 29 až 30 miliónů.

„Není tedy pravda, že by původní projektová firma Aria byla vyměněna společností Arcia, každá dělala jiný projekt. První z nich na rekonstrukci samotného budovy zámku a jeho nádvoří, druhá na interiéry,“ doplnil Vytiska s tím, že právě svědkyně, kterou policie včera vyslýchala krátce před ním, malovala za firmu Arcia projekt interiérů zámku.

Upřesnil také, že konečná cena projektu zámku, jeho vnitřního vybavení a okolí, se nakonec zastavila na 214 miliónech, protože do navržených projektů bylo potřeba doplnit ještě některé chybějící a podle Vytisky zásadní věci. Jmenoval například statické zajištění objektu či obrubníky podél zámeckých cest.

Vyšetřovatelka se Vytisky podle jeho slov častokrát vyptávala na obviněného bývalého hejtmana. Chtěla například vědět, jestli se mělo předávat staveniště (v Buštěhradu) a kdy a jestli měl Rath poklepávat na základní kámen a kdy. On prý odvětil, že ano, na termíny si ale nevzpomněl.

„Rovněž chtěli vědět, zda hejtman ze své pozice mohl ovlivnit výběrové řízení na Buštěhrad. Uvedl jsem, že nemohl, že k tomu neměl přístup. Na otázku, zda nám Rath říkal, abychom navýšili cenu projektu, jsem odpověděl, že nikoli,“ dodal Vytiska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám