Hlavní obsah

Rath chce být na cele sám, má i psycholožku, prozradil mluvčí věznice

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Rath ve Sněmovně tvrdil, že podmínky ve vazbě připomínají torturu. Na druhou stranu se spekuluje o tom, že Rath je vězněm se speciálním zacházením pro VIP. Mluvčí litoměřické věznice Jaroslav Kindl v rozhovoru pro Právo obojí vyvrací.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

David Rath je nyní ve vazbě v litoměřické věznici.

Článek

K panu Rathovi se chováme stejně jako ke všem obviněným. A ke středověkému vězení bych to rozhodně nepřirovnával. Nastavené standardy odpovídají západoevropskému vězeňství a tamním pravidlům. Není problém v zacházení ani v personálu, ale v nedostatku peněz, což se promítá například na vybavení cel.

Rath je podle svých obhájců na cele sám. O tom jste rozhodli vy?

Obviněný může ze zákona požádat o samostatné umístění, a pokud to kapacita věznice umožní, tak lze obviněnému vyjít vstříc. V tomto případě jsme respektovali požadavek obviněného.

Postěžoval si také na izolaci a celkovou nudu. Přichází do styku i s jinými vazebně stíhanými?

Může se setkat pouze s obviněnými, kteří mají stejně jako on koluzní důvod vazby (možné ovlivňování svědků – pozn. red.). Zároveň ale nesmí jít o účastníky stejného trestního řízení.

Nemůžeme ho pustit mezi normální obviněné, protože by se mohl nějakým způsobem domluvit a přes ty obviněné ovlivňovat svědky. Obviněných s koluzními důvody vazby u nás zase tolik není.

Jsou podmínky koluzní vazby tvrdší než u ostatních?

Koluzní důvody jsou pro obviněné nepříjemné, protože víceméně všechno musí být se souhlasem orgánů činných v trestním řízení, veškerá neúřední korespondence podléhá cenzuře. Takže určité omezení tu je. Fyzická omezení ale z naší strany nepociťuje.

Rath byl vyfotografován, jak běhá po dvorku. Je ještě něco jiného, kromě hodinové vycházky denně, co může dělat?

Všem obviněným u nás nabízíme další aktivity, jak sportovní, tak vzdělávací a volnočasové, které s nimi realizují odborní zaměstnanci.

Největší zájem je obecně o sportovní aktivity, třeba ping-pong, kondiční cvičení.

Konkrétně obviněný Rath projevil zájem o sportovní aktivity, ty jsou v jeho případě individuální. Může si zacvičit, zahrát stolní hry a máme tady také k dispozici knihovnu.

Jak jste říkal, občas se někteří na požadované volnočasové aktivity nedostanou. Týká se to i doktora Ratha, anebo má to štěstí, že se na ně dostane?

Obecně je samozřejmě větší poptávka, než můžeme nabídnout. Obviněný Rath využívá tyto aktivity zhruba jednou za dva až tři dny, ale to nevím přesně. Ale je pravda, že pokud o ni požádal, tak se realizovala.

Takže si teoreticky může zahrát i ten ping-pong, když tam s ním bude někdo další, kdo má koluzní vazbu?

Samozřejmě kdyby chtěl, tak by mohl.

A on nechce?

Zatím ne.

Rath tvrdil, že chodí na dvorek o rozměrech 2x3 metry...

Rozhodně ne. Minimálně to bude takových dvacet pět až třicet metrů čtverečních.

A na něj chodí sám?

Chodí se tam po celách, a když je v ní sám, tak chodí sám. A není jediný.

Jeho obhájci za ním mohou kdykoli?

Ano, po celých 24 hodin kdykoli jsme povinni je za ním pustit.

Jak velký prostor má v cele?

Ze zákona musí mít minimálně tři metry čtvereční. Tato cela má osm metrů čtverečních.

Musí tam být lůžko, stolek, židličky, skříňka na uložení osobních věcí, samozřejmě je tam zavedeno elektrické osvětlení a také sociální zařízení, které je odděleno od zbývajícího prostoru.

Znamená to, že záchod je oddělen nějakou zídkou nebo přepážkou?

Je tam zástěna, aby byli obvinění od ostatních krytí, když konají nějakou potřebu, aby je nikdo nemohl okukovat, stejně tak ani zaměstnanci.

Umyvadlo je tam také?

Samozřejmě se studenou tekoucí vodou.

Takže není pravda to, co Rath kritizoval, že se nemůže ani umýt?

Umýt se na cele může kdykoliv. Zákon říká, že obviněný má nárok na koupání v teplé vodě dvakrát do týdne s tím, že samozřejmě může lékař ze zdravotních či hygienických důvodů nařídit to koupání častěji. U nás to funguje takto: koupání probíhá po celách. Naše koupelna obsahuje šest sprch a chodí do ní vždy osazenstvo jedné cely. Když je tedy člověk na cele sám, jde se koupat sám.

Může mít člověk u sebe na cele holení a kartáček na zuby?

Samozřejmě u sebe může mít osobní hygienu, kterou si navíc může zakoupit v kantýně, nebo mu to můžou rodinní příslušníci do věznice poslat. Takové věci jsou pak podrobeny důsledné kontrole.

Jak je to s holením?

Nepřipouštíme standardní žiletky, ale buď elektrické strojky, anebo případně dvoubřité či tříbřité ruční strojky, z nichž se nedá žiletka vytáhnout. Člověk se pak samozřejmě může holit kdykoli na cele anebo při koupání.

A jak jaký je režim v noci? Rathovi advokáti v minulosti uvedli, že jejich klienta budíte každých dvacet minut.

Budíček je v 5.30 a večerka ve 20.30. Zpravidla u vězňů v noci nesvítíme. Pokud by ale požádal, třeba když chce vězeň dopsat dopis, tak mu můžeme nechat svítit déle. Jinak mu ze zákona musíme zaručit osmihodinový, ničím nerušený spánek.

Takže neexistuje, že by se v noci dělaly pravidelné kontroly, kdy by dozorci rozsvěcovali na cele světla?

Pokud se v noci dělají kontroly, tak dozorci koukají průzorem v ocelových dveřích a do cely nevcházejí. Pokud by ale na toho vězně příslušník neviděl, může si jen probliknout.

Máme na celách dva druhy světel, jedno velké a druhé menší, noční. Takže aby dozorce obviněného zahlédl, prosvítí tím nočním světlem celu, případně může použít baterku, aby viděl, že je vězeň v pořádku.

Zmínil jste vězeňskou kantýnu, kde vězni můžou za týden utratit maximálně tisíc korun.

Mohou si pořídit hygienu, potraviny, cukrovinky, ovoce, zeleninu, čaj, kávu. Mohou si tady objednat i denní tisk vlastně jako předplatné, protože my mu pak ty noviny denně doručujeme.

Možnost nákupu platí i pro typy vazebně stíhaných, jako je Rath, kteří mají koluzní vazbu?

Ano, platí to i pro ně. Nákup se provádí v naší režii, takže u toho vždy asistují příslušníci vězeňské služby.

Jak je to s rádiem a televizí?

Co se týká rádia a televize, může obviněný ze zákona používat obojí, ale musí splňovat určité podmínky. To znamená, že pokud je mu rádio nebo televizor poslán rodinou do věznice, v první řadě je provedena kontrola toho zařízení, zda v něm není uschována zbraň nebo třeba mobilní telefon, případně drogy.

V současnosti, kdy jsou na trhu nové televize, které mají USB porty, tak kontrolujeme, jestli v nich něco není, například flash disk, wi-fi, a to vše musí být odstraněno či odpojeno. Pak je to obviněnému vydáno.

Tím pádem má i Rath nárok na rádio a televizi?

Samozřejmě, může mít jak rádio, tak i televizor.

A má?

Rádio má, televizor zatím ne, ale napsal žádost, aby ho mohl užívat a aby mu byl zaslán. Televizor a rádio si může případně objednat i v té kantýně, což není problém, pokud na to má prostředky. Oni ji objednají a pak prodají.

Co vím, tak prý hodně čte. Využívá tedy služeb vaší knihovny?

Určitě.

Když je tedy člověk s koluzní vazbou víceméně sám a je v jakési izolaci, co tedy může kromě cvičení a čtení ve vězení dělat?

Může si ho případně vzít na terapii paní psycholožka, protože to je další aktivita formou jakési relaxace, kterou nabízíme.

A využívá ji?

Také. Je v kontaktu.

Za pobyt ve vazbě se až do pravomocného odsouzení neplatí. Jak je to v Litoměřicích s jídlem, jeho režimem a porcemi pro obviněné?

Jídlo se podává třikrát denně. Řeknu ale jednu věc, která se traduje o Litoměřicích a opakovaně mi to sdělili i vícekrát trestaní, že jsou rádi, že jsou právě v Litoměřicích – je tady přísný režim, ale výborně se tu vaří a aspoň se tu najedí.

Dokonce se tady vaří několik diet, třeba i speciální pro obviněné muslimského vyznání.

I pro vegetariány?

Vegetariánskou stravu tady neděláme, pouze zdravotní diety a navíc tu muslimskou.

Jídlo je tedy třikrát denně, takže snídaně a večeře je studená, oběd teplý?

Není to pravidlo. Tuším, že asi třikrát do týdne je studená večeře, jinak je teplá. Snídaně může být jak sladká nebo slaná, třeba kakao, štrůdl, bílé pečivo.

Dostávají vězni k jídlu i zeleninu a ovoce, anebo si to musejí koupit v kantýně?

Mohou si ji samozřejmě pořídit při nákupech, ale u snídaně či u večeře se dává i ovoce, aby vězni měli potřebné vitamíny.

Nakupuje i Rath v kantýně jídlo?

Samozřejmě.

Teď nechci narážet na jeho skutek (přijetí úplatku sedm miliónů korun), ale on zřejmě asi netrpí nouzí o peníze, že?

Tak určitě při dodání do výkonu vazby měl samozřejmě u sebe nějaký obnos, který má a z kterého si tady může nakupovat.

Jaký má obviněný s koluzní vazbou režim návštěv?

S výjimkou advokátů má nárok na jednu návštěvu za čtrnáct dnů. Mohou se jí zúčastnit čtyři osoby a trvá devadesát minut. U obviněných s koluzními důvody ale musí být v přípravném trestním řízení souhlas státního zástupce, pokud je už věc u soudu, tak soudce.

A ten určí, kdo se návštěvy může zvenčí zúčastnit, a případně určí i toho, kdo bude u návštěvy dělat osobně dozor. Návštěva je tedy v přítomnosti pověřeného pracovníka soudu, případně je tam policista či státní zástupce.

Prostě musí tam být někdo, kdo dozoruje návštěvu, a v případě, že by tam došlo k nějakému ovlivňování anebo snaze o to, tak má pravomoc návštěvu ukončit nebo do toho vstoupit.

Počítám, že kromě advokátů chodí za Rathem nejvíc rodina, že?

Samozřejmě.

Využívá obviněný poslanec možnosti návštěv plnohodnotně?

Zatím toho práva na návštěvy využívá a předpokládám, že bude využívat dál.

Už si Rath ve vaší věznici na něco stěžoval?

Nemám informace, že by si na něco stěžoval. Naopak chválil personál a říkal, že máme opravdu velice těžkou práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám