Hlavní obsah

Profesionálního řidiče by Trpišovský dělat nemohl, uvedl znalec

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatel Aleš Trpišovský, obviněný z pokusu o těžké ublížení na zdraví, když úmyslně nutil k zastavení vozy na dálnici D1, by jako profesionální řidič neprošel psychotesty. U středočeského krajského soudu to ve středu řekl znalec z oboru dopravní psychologie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Trpišovský

Článek

"Kdyby žádal o profesionální řidičský průkaz, seriózní dopravně psychologické pracoviště by mu souhlas nevydalo," uvedl znalec Jiří Klose. Jako soukromá osoba však podle něj Trpišovský podobný souhlas nepotřebuje.

Má sklon k impulzivnímu jednání, nejde však přímo o agresivitu.
soudní znalec Jiří Klose

Znalci sice u Trpišovského nenašli žádnou duševní poruchu, pro jeho povahu je však typická zvýšená dominance a sklon k sebeprosazování. Podle znalců inteligencí spadá "do nižšího průměru". Jako řidič má prý například problém s periferním viděním.

"Má sklon k impulzivnímu jednání, nejde však přímo o agresivitu,“ podotkl znalec. Přesto je slovy lékařů schopnost řídit motorová vozidla u Trpišovského snížena.

Důkazy bez podkladů

Soudce Ivo Zelinka ve středu nepřipustil některé důkazy, které měly popisovat dřívější chování Trpišovského na českých silnicích. Šlo o poznatky řidičů, které hlásili policii po zveřejnění kauzy v médiích.

Soudce souhlasil se čtením pouze dvou úředních záznamů, které se svědky pořídila policie ohledně jízd Trpišovského z prosince 2010 v okolí Prahy. Případy však nejsou podloženy kamerovými záznamy.

Podle obhájce Trpišovského Michala Pacovského pak ze záznamu GPS jasně vyplývá, že v jednom případě bylo auto jeho klienta v inkriminované době na druhém konci republiky.

Hlavní líčení s Trpišovským bude pokračovat výslechy znalců 12. června. Předseda senátu Zelinka nevyloučil, že by 13. června mohl padnout rozsudek.

Trpišovský stanul po dvou letech před soudem, vinu necítíVideo: Novinky

Trpišovský podle obžaloby předjížděl v prosinci 2010 vozidla v levém jízdním pruhu dálnice D1 zprava a nutil je z vysokých rychlostí téměř zastavit, což v jednom z případů vedlo až ke srážce. V případě prokázání viny hrozí muži, který je kvůli SPZ na svém voze přezdíván jako "pirát 2222", až 12 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám