Hlavní obsah

Soud potrestal další sociální pracovnici, která neodhalila týrání Dominika

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pondělí potrestal další sociální pracovnici z kauzy týraného Dominika. Eva Babičková si za svou nečinnost vyslechla podmíněný trest v trvání šesti měsíců s odkladem na rok a půl.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Eva Babičková před soudem suverénně tvrdila, že necítí ani morální zodpovědnost.

Článek

Brněnský městský soud dříve potrestal bývalou sociální pracovnici Leu Petříčkovou podmínkou a stejně tak ohodnotil práci její kolegyně Evy Babičkové. Babičková měla rodinu na starosti od října 2008 do září 2009.

„Přestože byla obeznámena se spisem obsahujícím všechny potřebné údaje, zejména že rodiče už byli dříve odsouzeni za týrání starších dětí a že nad Dominikem byl vysloven soudní dohled, stejně jako že rodiče byli prověřováni policií kvůli možnému týrání Dominika, podcenila situaci, důsledně neplnila své povinnosti, neprováděla potřebné návštěvy, nereagovala ani na zprávy školy a týrání si za své povrchní návštěvy ani nemohla všimnout,“ prohlásila státní zástupkyně.

Jedna návštěva za jedenáct měsíců

Za jedenáct měsíců své činnosti Babičková do problematické rodiny zavítala jen jedinkrát. Hájila se tím, že v úřadu byla jen jako záskok za mateřskou dovolenou, a proto ani Dominika nechtěla příliš kontaktovat, aby si pak nemusel zvykat na další pracovnici.

„Byl sice drobné postavy, ale jinak na něm nebylo nic, co by mě upozornilo na týrání. Hned po nástupu jsem s ním byla na policii kvůli trestnímu oznámení, které na jeho rodiče podala má předchůdkyně. Policie ale věc odložila. Pak jsem ho sledovala ve spolupráci se školou. Celý život jsem dělala tuhle práci a nikdo si na mě nikdy nestěžoval. Teď jsem najednou čarodějnice a hydra. Za to, co se stalo, necítím ani žádnou morální zodpovědnost,“ prohlásila Babičková.

Policie sice trestní oznámení odložila, ale ona měla naopak znásobit své úsilí.
soudce

Pro takový přístup neměl ale soudce Jaroslav Chochola žádné pochopení. „Zcela rezignovala na činnost orgánu sociální péče. Policie sice trestní oznámení odložila, ale ona měla naopak znásobit své úsilí a rodinu maximálně sledovat, používat všechny své pravomoci. Kdyby razantně zasáhla, nemuselo dojít k tomu, co se stalo,“ řekl soudce.

Dominik byl dlouhodobě týrán vlastními rodiči hladem, připínáčky v botách, bitím a dalšími fyzickými tresty. Když se na jeho případ na jaře 2010 přišlo, byl ve svých sedmi letech extrémně podvyživený, vážil pouhých 13,5 kilogramu, tedy asi jako tříleté dítě. Soud za týrání vyměřil jeho rodičům 6 a 6,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám