Hlavní obsah

Bezdomovec, který zmlátil svou družku, až zemřela, dostal osm let

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud poslal v pátek šestačtyřicetiletého Karla Berku na osm let do vězení s ostrahou za to, že brutálně napadl a zkopal svou o dvanáct let starší družku. Podle obžaloby pak zraněnou a polonahou ženu nechal v mrazech jen na matraci a záchranku zavolal až po dvou dnech.

Foto: René Chvalina, Právo

Karla Berku (vlevo) poslal soud na osm let za mříže.

Článek

Družka po převozu do nemocnice na následky svých zranění a podchlazení zemřela. Berkovi hrozilo až šestnáct let za mřížemi. Rozsudek není zatím pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu.

Berka žil s Jaroslavou S. pět let v jičínském bytě, ze kterého se však záhy museli vystěhovat, protože neplatili nájem. Skončili na ulici a začali žít ve stanu na polích u Jičína. Později se přestěhovali do chatky stlučené ze dřeva a koberců. Berkova družka žila jen z důchodu a on sám si občas přivydělával pomocnými pracemi a sběrem železa.

Konfliktní soužití dvou bezdomovců provázené hádkami a litry alkoholu loni v listopadu vyvrcholilo tragédií. V osudný den se oba bezdomovci celý den opíjeli v místních restauracích, a když se navečer vydali zpět do polí, strhla se mezi nimi hádka, která skončila Berkovým útokem.

Jen se mi vybavuje, že jsem ji vláčel po poli asi za vlasy.
odsouzený

„Hrozně mě naštvala, že nechtěla jít dál, tak jsem jí prostě pořádně naložil,“ uvedl u soudu Berka. Šestačtyřicetiletý bezdomovec podle obžaloby družku surově mlátil a kopal do hlavy a celé horní části těla. Na nohou měl přitom vojenské kanady, které prý předtím našel u popelnic.

„Měl jsem okno, vůbec si nepamatuji, že bych ji kopal. Jen se mi vybavuje, že jsem ji vláčel po poli asi za vlasy, protože je pak měla na hlavě vytrhané,“ tvrdil u soudu Berka. Těžce zraněná žena ležela na matraci v polích polonahá dva dny. Berka ji pouze přikryl spacáky a igelitem od stanu, ve kterém dříve bydleli.

Záchranku obžalovaný zavolal, až když jeho družka začala zvracet krev. Zemřela několik hodin po převozu do nemocnice kvůli silnému podchlazení a svým zraněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám