Hlavní obsah

O Vánocích zabil a spálil soka. Hořel dobře, pochvaloval si. Teď stojí u soudu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Místo svátků klidu a míru pitka, vražda a spálení mrtvoly. Tak měl prožít loňské vánoční svátky dvaačtyřicetiletý Jiří Srnec. Podle obžaloby v noci z 25. na 26. prosince v jednom z brněnských bytů zabil muže, který měl obtěžovat jeho třiadvacetiletou kamarádku Andreu Bendovou. Oba v pátek stanuli před Krajským soudem v Brně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Srnec a Andrea Bendová před Krajským soudem v Brně.

Článek

Komplikovaný příběh se začal psát několik týdnů před Vánoci, kdy Bendová odešla od svého přítele. Azyl jí nabídl soused přes chodbu, ke kterému se mladá žena i se svým 1,5letým synem nastěhovala. Soused, který přes týden pracoval mimo Brno, se ale prý začal dožadovat sexuálních úsluh.

"Přijel před Vánoci, zrovna jsem koupala syna, přimáčkl se ke mně, ale to jsem ho ještě odehnala. Pak mi ale řekl, že jestli tam chci bydlet, tak ať držím hubu a vnikl do mě," řekla Bendová. V tu dobu se už znala se Srncem, prý ale nebyli milenci. "Byl mezi námi spíš velmi přátelský vztah s bonusem,“ prohlásila Bendová.

Večer 25. prosince Srnec doprovodil Bendovou domů, kam ale nenadále přišel i vlastník bytu. Žena s ním podle svých slov nechtěla zůstat sama, a proto poprosila Srnce, aby zůstal. O několik desítek minut později už v kuchyni ležel majitel bytu mrtvý.

"Andrea byla vedle, my se spolu v kuchyni normálně bavili. Pili jsme, on mě pak lískl, já ho odstrčil. Ležel skoro na zemi a já chtěl jít na záchod. On mě ale stáhl na zem a začal mě škrtit, když jsem zjistil, že to není legrace, tak jsem ho škrtil také," řekl Srnec.

Odnesl mrtvolu do auta, já jsem zatím opláchla kapky krve na zemi houbičkou na nádobí. Tělo odvezl a zapálil, když se vrátil, tak říkal, jak dobře hořelo.
Andrea Bendová

"Slyšela jsem nějaké chrčení a šla jsem do kuchyně. Tam leželo bezvládné tělo a já se Jiřího zeptala, jestli je úplně mrtvý. Přikývl a řekl, že to udělal těmahle rukama. Prý to udělal proto, že na mě vztáhl ruku. Odnesl mrtvolu do auta, já jsem zatím opláchla kapky krve na zemi houbičkou na nádobí. Tělo odvezl a zapálil, když se vrátil, tak říkal, jak dobře hořelo,“ tiše vypovídala Bendová.

Ohořelé torzo těla pak našel nedaleko od Brna náhodný chodec. "Nebyl tam žádný úmysl, kdyby mě nenapadl, tak by to nedošlo tak daleko. Ani si to pořádně nepamatuji, od té doby mám psychické problémy, nemůžu spát, bojím se krve," kál se před soudem Srnec.

Soud v čele s Danou Kancírovou nyní bude muset posoudit, zda k napadení došlo tak, jak je Srnec popsal. Na jeho krku totiž podle státní zástupkyně nebyly nalezeny žádné známky toho, že by jej protivník napadl. V případě odsouzení může Srnec strávit až 18 let za mřížemi, Bendové hrozí až čtyři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám