Hlavní obsah

Vozíčkář trvá na tom, že ho chtěl sanitář znásilnit

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Ve středu pokračoval Okresní soud v Hradci Králové ve složitém rozplétání případu údajného znásilnění. Podle obžaloby se ho měl dopustit padesátiletý zřízenec novobydžovské nemocnice na sedmadvacetiletém muži, který je připoután na invalidní vozík. V případě prokázání viny obžalovanému hrozí šest měsíců až pět let za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obviněný padesátiletý sanitář čelí obžalobě, že loni v září během tří dnů měl celkem čtyřikrát zneužít invalidu na vozíku. Mladý muž je po dětské mozkové obrně odkázaný na pomoc druhých. Na tvrzení, že ho sanitář osahával a pokusil se i o pohlavní styk v době, když byl v nemocnici v Novém Bydžově, nadále trvá.

„Důvěřoval jsem mu zpočátku, chtěl mi dokonce dělat osobního asistenta. Když se mě později snažil znásilnit, vše se otočilo a začal mi vyhrožovat a zastrašovat,“ uvedl sedmadvacetiletý invalida s tím, že bojuje i za ostatní. Podle jeho slov má indicie, že se o to sanitář pokoušel i u více lidí.

Kolegyně se propuštěného sanitáře zastala

Obžalovaný sanitář i jeho obhájkyně se k případu odmítají vyjadřovat. „Nevěříme tomu, že by něco takového udělal,“ uvedla u soudu jedna ze zdravotních sester. Obžalovaný nicméně dostal v nemocnici výpověď za hrubé porušení pracovního řádu.

Ve středu u soudu vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Podle psychologa Jiřího Kablana je poškozený vozíčkář značně nevěrohodný. Reagoval prý na otázky často výbuchem smíchu. Podle psychologa by takto nereagoval, pokud by opravdu prožil traumatický zážitek. Podle jeho závěru netrpí poškozený psychickou újmou.

Lékařka poškozeného naopak u svého pacienta u soudu potvrdila posttraumatickou stresovou poruchu, kterou trpí.

Další znalec, který vyšetřoval obžalovaného a konstatoval, že netrpí žádnou sexuální deviací, ale homosexuální praktiky mu během vyšetření přiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám