Hlavní obsah

Ekonomku novojičínské nemocnice čeká kvůli zkreslenému hospodaření soud

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Do konce týdne vypracuje státní zástupce obžalobu na bývalou zaměstnankyni nemocnice v Novém Jičíně, kterou vyšetřovatelé obvinili z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšetřování kolem nemocnice ukončila policie po zhruba roce a půl. Trestní oznámení kvůli špatnému hospodaření podalo na podzim roku 2010 vedení nemocnice, v jejímž čele tehdy stál Tomáš Nykel. Ten od ledna 2010 nahradil ve funkci ředitele odvolaného Radana Gocala, jehož vedení Moravskoslezského kraje odvolalo hlavně kvůli dluhům zdravotnického zařízení.

Při opakovaném auditu za rok 2009 navíc vyplula na povrch řada chyb, které zvýšily ztrátu z 12 až na 60 miliónů korun. Audit například odhalil nezaplacené staré faktury, přepsaná data splatností některých faktur či vykázané platby za neprovedenou či spíše nenasmlouvanou zdravotní péči.

Žena se cítí nevinna

„Vyšetřování bylo ukončeno návrhem na podání obžaloby na jednoho člověka,“ potvrdil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Podle informací Práva je obviněnou bývalá ekonomka nemocnice.

„Zpracovávám obžalobu, bude podána do středy,“ řekl státní zástupce Vladimír Krejčíř, který spis převzal.

Obviněná žena se nechce k případu vyjadřovat, cítí se však nevinna. Na soud čeká i vedení Moravskoslezského kraje, kterému nemocnice patří. Náměstek hejtmana Karel Konečný (KSČM), jež má zdravotnictví na starost, je přesvědčen, že kdyby nedocházelo v účetnictví nemocnice k machinacím, nemusela se dostat do tak velkých finančních problémů. Právě kvůli celkovému zadlužení kolem 270 miliónů korun pronajal kraj od letošního ledna nemocnici na 20 let skupině Agel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám