Hlavní obsah

Muži, obžalovaní z pěstování konopí, jsou volní. Soudu chyběly důkazy

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neúspěchem pro ostravskou policii skončilo ve středu hlavní líčení se třemi muži, obžalovanými z pěstování marihuany. Dva Vietnamci Tuan Ahn Cao a Van Trung Nguyen, kteří měli před rokem asi 1600 rostlin zalévat, hnojit a sklízet, i jejich společník a český občan Petr Schulhauser byli zproštěni obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Vietnamce k soudu.

Článek

Podle verdiktu Krajského soudu v Ostravě nebyla jejich účast na pěstování prokázána. Oba Vietnamci budou ještě ve středu propuštěni z vazby na svobodu. Rozsudek přesto není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu okamžitě odvolala, takže kauzou se bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Zásah ve špičkově vybavené pěstírně, jejíž pořizovací hodnota byla téměř milión korun, policie učinila loni v únoru.

"Pěstírna byla zajištěna v areálu bývalého družstva Budoucnost na Cihelní ulici v Ostravě. V době policejního zásahu v ní nikdo nebyl," řekl soudce Jaroslav Málek, který se pozastavil nad tím, že povolení k prohlídce policie dostala od okresního soudu už týden před zásahem, přesto dovnitř vtrhla zásahová jednotka v době, kdy se tam nikdo nenacházel. Policii se také nepodařilo zjistit, kdo přesně pěstírnu vybavil.

Na základě stop nelze dovodit jednoznačný a spolehlivý závěr, že to byli obžalovaní, kdo tam zahradničil.
soudce

Tři obžalovaní byli zadrženi krátce po odhalení pěstírny v autě, ve kterém převáželi hnojivo z Ostravy do Olomouce. Podle soudce ale policie nezajistila jediný přímý důkaz, že se o pěstírnu opravdu starali. Existuje jen několik nepřímých důkazů - například stopy, které obžalovaní nechali na věcech, které byly zajištěny v pěstírně. To ale samo o sobě nestačí, protože věci se tam mohly dostat i jinak.

"Na základě těchto stop nelze dovodit jednoznačný a spolehlivý závěr, že to byli obžalovaní, kdo tam zahradničil," řekl soudce. Státní zástupkyně se na místě odvolala. Postup policie považuje za správný, soudní verdikt neuznává. "Je to šumění trávy," řekla doslova o argumentaci soudu.

"Policie je v těchto kauzách poměrně úspěšná a postup v jednotlivých případech vždy závisí na taktice a konkrétní situaci," dodala žalobkyně s tím, že podle jejího názoru je důkazů dostatek.

Přestože žalobkyně podala stížnost proti propuštění Vietnamců z vazby, oba půjdou na svobodu, protože stížnost nemá odkladný účinek. Třetí obžalovaný Schulhauser je na svobodě už delší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám