Hlavní obsah

Vězeň, který chybou soudce za mřížemi přesluhoval, je na svobodě

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejvyšší soud (NS) nechal propustit z výkonu trestu Davida Vebra z Plzně, který kvůli chybnému rozhodnutí soudce přesluhoval za mřížemi už třetí měsíc. Učinil tak poté, co od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) obdržel začátkem března stížnost pro porušení zákona ve Vebrův prospěch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Odsouzenému byl výkon trestu přerušen do doby, než NS o stížnosti rozhodne,“ řekl v pondělí Právu mluvčí NS Petr Knötig.

Pochybení se podle ministerské stížnosti dopustil soudce Okresního soudu Plzeň-sever při přeměně trestu obecně prospěšných prací na nepodmíněný trest odnětí svobody. Pětatřicetiletému hříšníkovi vyměřil pobyt za mřížemi dvakrát delší, než měl původně dostat. Místo toho, aby rozhodl v poměru dva ku jedné, tedy za dvě neodpracované hodiny jeden den výkonu trestu, tak mu to přeměnil jedna ku jedné.

Vebr dostal za drobnou kriminalitu 250 hodin obecně prospěšných prací. Z toho 72 hodin vykonal a zbytek mu soudce loni na podzim převedl na 178 dní odnětí svobody, přičemž správně to mělo být jen 89.

Pokud Pospíšilově stížnosti NS vyhoví, může Vebr požadovat po státu finanční kompenzaci za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem nebo podat ústavní stížnost za porušení základní listiny práv a svobod. Podle platných tarifů může odškodnění dosáhnout částky v řádu statisíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám