Hlavní obsah

Krajský soud zprostil obžaloby bývalého šéfa olomoucké nemocnice

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt si v úterý vyslechl u olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě bývalý ředitel Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci Radomír Maráček, který v souvislosti se svou někdejší funkcí čelil obžalobě z porušování závažných pravidel hospodářského styku, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což mu hrozilo až osm let za mřížemi.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Radomír Maráček u olomouckého krajského soudu.

Článek

Rozsudek ale není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.

„Nemohu říct, že jsem nějak rád. Je to příliš čerstvé. Spadlo však ze mě to první, byť vyhráno ještě není. Státní zástupce se může odvolat a pak by to pokračovalo dál,“ řekl novinářům bezprostředně po odchodu ze soudní síně Maráček.

O svých dalších krocích, či případném návratu do nemocnice hovořit odmítl. „Nedokáži nyní říct, co bude, a ani o tom mluvit nechci. Je brzy. Navíc nemocnice svého ředitele má a byl vybrán řádně,“ dodal Maráček, který FN řídil od roku 2007 do letošního 29. února.

Škoda za tři milióny

Protiprávního jednání se měl manažer podle obžaloby dopustit v letech 2007 až 2009. Uzavírat měl pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů. Obžaloba ho vinila také z toho, že u zakázek na nákup přístrojů za desítky miliónů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci.

Foto: Petr Marek, Právo

Radomír Maráček (vlevo) u olomouckého krajského soudu.

Zákon měl ředitel obejít i při uzavírání smluv na poradenské činnosti v oboru interních auditů, na konzultační činnost v oblasti personálního poradenství a řízení lidských zdrojů. Škodu, kterou měl tímto svým jednáním způsobit, státní zástupce původně vyčíslil na 6,8 miliónu korun, později ji zredukoval na tři milióny.

Nemocnici nepoškodil, ale pozdvihl

Soud však došel k závěru, že žalované skutky, ač se staly, nejsou trestným činem. „Vyplývá to i z logiky. Nemocnice byla obrovsky zadlužená. Maráček ji však ekonomicky stabilizoval, a dokonce dostal do mírného zisku. Navíc sama nemocnice svůj původní návrh na náhradu škody stáhla. A kroky ředitele schvaloval i zřizovatel nemocnice, tedy ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětlil předseda senátu Eduard Ondrášek.

„Pro nás je verdikt soudu dobrou zprávou. Od počátku jsme tvrdili, že Maráček žádný trestný čin nespáchal, že nezpůsobil žádnou škodu. Naopak, nemocnici pozvedl po stránce poskytované péče, ekonomiky i technologického vybavení. Je nám samozřejmě líto, že ztratil rok života tím, že musel dokazovat svoji nevinu. Je to zároveň škoda i pro samotnou nemocnici, protože ten čas mohl využít jako úspěšný manažer právě v její prospěch a také pro její pacienty,“ řekl k verdiktu mluvčí olomoucké FN Egon Havrlant.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám