Hlavní obsah

Opilý řidič cestou z koncertu přizabil chodkyni, dostal rok domácího vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Už to měl k domovu jen pár desítek metrů, když na cestě přehlédl chodkyni a autem ji srazil. Pětačtyřicetiletý Václav Vlach ze Starého Plzence řídil opilý a o jedenáct let starší Zdeňce Bendové způsobil velmi vážná zranění, která ani po téměř půl roce od nehody nejsou stále zhojena.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za těžkou újmu na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky mu Okresní soud Plzeň-jih ve středu uložil rok domácího vězení, dvou a půlletý zákaz řízení motorových vozidel a ještě ho poslal do psychologické poradny. Pokud Vlach pravidla domácího vězení poruší, zbytek trestu si odkroutí za mřížemi.

K nehodě došlo loni v září v Raisově ulici. Vlach se kolem půlnoci vracel z rockového koncertu z Plzně. V krvi měl 1,6 promile alkoholu. Když ženu srazil, snažil se jí pomoci.

Krátce na to tam přijel další řidič, shodou okolností Vlachův známý. U soudu řekl, že Vlacha, který se prý psychicky zhroutil, poslal domů s tím, že záchranka už je na cestě a že vše potřebné zařídí. Policie tak Vlacha poprvé kontaktovala až ráno, odvezla ho na odběr krve a znalci pak zpětně spočítali hladinu alkoholu v době nehody.

Soud ho nechá pracovat, aby měl na odškodnění

Podle rozsudku je Vlach povinen být doma v pracovních dnech od osmé hodiny večerní do pěti do rána. O víkendech a svátcích pak nesmí vystrčit paty z baráku celý den s výjimkou plnění si pracovních povinností, a to se souhlasem probačního úředníka.

„Chtěli jsme mu umožnit, aby mohl dál chodit do práce, a to především s ohledem na náhradu škody. Zohlednili jsme také to, že obžalovaný nemá v kartě řidiče žádný záznam,“ uvedl soudce David Protiva.

Rozsudek je pravomocný, obě strany se na místě vzdaly odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám