Hlavní obsah

Muž zkolaboval v obchodě, lidé kolem něj chodili. Přes pomoc strážníků zemřel

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

V jihlavském obchodním domě Tesco v neděli zkolaboval starší muž. V prostoru u bankomatů upadl do bezvědomí. Přestože ho muselo vidět značné množství lidí, nikdo mu nepomohl. Zasáhla až ostraha obchodu, která ale místo záchranky přivolala strážníky. Ti seniorovi poskytli první pomoc a přivolali lékaře. Muž i přes snahu záchranářů druhý den zemřel.

Foto: Magistrát města Jihlavy

Jihlavští strážníci Vladimír Dufek (v pozadí) a Miroslav Šuhaj přijímají gratulaci od primátora Jaroslava Vymazala (ODS).

Článek

"Zrovna jsme se pohybovali v oblasti městského nádraží, když jsme dostali hlášení, že v Tescu leží bezvládný muž. Znečištěný pán bez známek života ležel v prostoru bankomatů, a i když ho musela vidět řada lidí, nikdo nezasáhl," řekl strážník Miroslav Šuhaj. Dodal, že pomoc přivolala až ostraha obchodu, která nehybné tělo zpozorovala na obrazovce kamerového systému.

"Uvolnili jsme pánovi dýchací cesty a začali se srdeční masáží. V té jsme se pak střídali ještě s profesionálními záchranáři asi tři čtvrtě hodiny, než bylo možné pacienta napojeného na plicní ventilaci bezpečně naložit do sanity," doplnil Vladimír Dufek, druhý ze strážníků.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) ve čtvrtek oběma strážníkům za resuscitaci seniora poděkoval. Podle něj si veřejnost málo uvědomuje, jaký podpis na životě horácké metropole městská policie zanechává: přetrvávající názor, že strážníci hlavně inkasují pokuty a nasazují botičky, je totiž značně nespravedlivý.

"Smrt nakonec zvítězila, ale až druhý den. Strážníci tak dali tomu člověku možnost ještě se o svůj život poprat," zdůraznil primátor. Příjezdu záchranky by se muž bez rychlého zásahu strážníků nedožil.

"Všichni naši strážníci již šestým rokem pravidelně absolvují školení na poskytování první pomoci, které vedou profesionálové ze záchranky. Vzhledem k minimální fluktuaci ve sboru lze říci, že kvalifikovaně zasáhnout umí každý z policistů," řekl ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc. Dodal, že jen za loňský rok takto zachránili jeho svěřenci čtyři životy.

Lidé si nepomáhají, bezvládných těl se štítí

"Lidé se často od bezvládně ležících těl odvracejí s dojmem, že jde o opilce či bezdomovce. Když jde o život, tak ale nelze přistupovat k potřebným podle společenské kategorie," upozornil šéf strážníků. Je prý také velký rozdíl nacvičovat první pomoc na resuscitační pomůcce ve sterilním prostředí, a pak být schopen zasáhnout u člověka ležícího na ulici, který bývá v důsledku zdravotních problémů znečištěný.

Jihlavští strážníci, kteří se pravidelně školí i v oblastech empatie a asertivity, již pomohli také několika potenciálním sebevrahům. Dřív než dorazil psycholog například zachránili otce, kterému vzala chuť do života smrt vlastního dítěte, anebo zoufalou ženu chystající se ke skoku z mostu.

Anketa

Přispěchali byste na pomoc bezvládně ležícímu člověku?
Ano
88,6 %
Ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16779 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám