Hlavní obsah

Vrah seniorky se dříve pokusil zavraždit a znásilnit dívku

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pardubičtí kriminalisté převezli v úterý odpoledne 44letého muže, kterého obvinili z vraždy čtyřiasedmdesátileté ženy z Moravan na Pardubicku, k okresnímu soudu v Hradci Králové. Muž měl zavraždit seniorku v úterý minulý týden v jejím bytě v Moravanech v době, kdy měl legální sociální volno z psychiatrické léčebny. Skončil ve vazbě.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý muž, který chladnokrevně zavraždil straší ženu, má za sebou bohatou trestnou minulost. Od roku 2002 do roku 2011 byl za mřížemi za pokus vraždy nezletilé dívky, kterou se navíc pokoušel znásilnit. Ve svém rejstříku má další pokus o znásilnění a bohatou majetkovou trestnou činnost.

Loni byl tento muž podmínečně propuštěn a umístěn do psychiatrické léčebny. „V době kdy došlo k vraždě, měl legální sociální volno z psychiatrické léčebny,“ uvedl policejní komisař Milan Šimek.

„Muž se náhodně vydal do Moravan a zde pod záminkou odpočtu vodoměru se vetřel k starší ženě do bytu, kde jí fyzicky napadl a uškrtil,“ dodal Šimek s tím, že byl později při prohledávání bytu vyrušen a ve spěchu ji odcizil peněženku s doklady, kreditními kartami a nevelkou finanční hotovostí. Ten den se obviněný muž vrátil zpět do psychiatrické léčebny. Ale při dalším volnu, kdy už věděl, že jsou mu policisté v patách, se vydal do Prahy a později do Libereckého kraje.

Chtěl peníze

„Doklady s totožností zavražděné byly později nalezeny ve vlaku. Muže se podařilo policistům zadržet v Libereckém kraji,“ potvrdil policejní komisař Ladislav Tomášek. Zavražděnou matku našla v bytě ležet na zemi její dcera. Lékařka záchranné služby přivolaná na místo konstatovala pouze smrt bez zjevných známek cizího zavinění. Protože však k úmrtí došlo beze svědků, byla preventivně nařízena pitva. Její výsledek definitivně přiměl kriminalisty překvalifikovat čin z náhlého úmrtí na trestný čin vraždy.

„Motivem vraždy byla zjevná snaha získat peníze. Obviněný muž odmítl vypovídat a nejevil žádnou lítost. Tu měl pouze sám nad sebou, že byl dopaden,“ upřesnil Šimek s tím, že mu hrozí trest od 15 do 20 let, případně trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám