Hlavní obsah

Vrah taxikáře dostal 17 let vězení

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou si u Krajského soudu v Praze vyslechl v pátek 25letý Petr Špecián za vraždu třiašedesátiletého taxikáře. Jeho advokátka Klára Slámová se na místě odvolala. Špecián loni 22. října vrazil taxikáři, který ho z Prahy odvezl do Čelákovic, asi 16 cm dlouhou čepel kuchyňského nože do těla. Přeťal tepnu a dvě žíly.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pětadvacetiletý Petr Špecián na chodbě Krajského soudu v Praze.

Článek

Pachatel sebral asi 1700 korun a utekl. Taxikáři už nepomohli ani záchranáři. „Měl v úmyslu získat majetkový prospěch a v podstatě proto si najal v Praze taxi,“ zdůvodnila předsedkyně senátu Eva Miláčková.

K činu spáchanému v opilosti se Špecián doznal, tvrdil však, že jeho úmyslem nebylo taxikáře zabít. Nezapíral ani zbraň. „Ano, je to on,“ dosvědčil Špecián doličný předmět, který mu soudkyně ukázala.

Špecián podle soudkyně musel být srozuměn s tím, že pokud vbodne oběti snad celou čepel skrz pomezí krku a pravého ramene, dotyčný zranění podlehne. I proto měl Špecián taxikáře podle soudkyně navigovat na „odlehlý prostor poblíž železniční stanice v Čelákovicích“.

Obhajoba neuspěla

Špeciánova obhájkyně Klára Slámová tvrdila, že její klient taxikáře zabít nechtěl. Kdyby ano, vedl by podle ní Špecián ránu jinak, případně by ji opakoval. „Neznám člověka, který by si myslel, že bodnutí do ramene by způsobilo takové fatální následky,“ uvedla Slámová.

K činu ho podle ní přiměla momentální situace ve voze. Taxikář se poté, co uslyšel: „Dej sem prachy,“ natáhl ke kastlíku vozu, a zároveň chytil pachatele za rameno. Právě kvůli řidičovu pohybu, jakoby sahal pro zbraň, měl Špecián útočit.

Původně si měl Špecián kudlu opatřit, aby jí hrozil. Slámová žádala, aby soud čin kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti s nižší sazbou. „Byla to zcela neadekvátní zkratkovitá reakce, byly to neadekvátní prostředky,“ konstatovala obhájkyně. Kdyby chtěl taxikáře skutečně zavraždit, měl Špecián podle Slámové nesčetně možností.

Byl v zoufalé¨ finanční situaci

Žalobce Tomáš Milec trval na tom, že šlo o vraždu. Nezaměstnaný Špecián přiznal, že se vypravil do Prahy, aby získal peníze, a to například přepadením, ke kterému se neodhodlal. „Vysvětlení, že měl nůž na svou obranu, nelze přijmout,“ řekl Milec. Podle něho musel pachatel vědět, do jakého místa na těle oběti silný útok vedl. „Nemohl počítat s jiným následkem, než že přivodí poškozenému smrt,“ uvedl Milec.

Podle Slámové si Špecián, dříve trestaný pro majetkové delikty, chtěl v Praze „opatřit peníze“. Deklaroval to celý den své přítelkyni, s níž má asi roční dítě. „Byl v zoufalé finanční situaci, chodil v prostoru hlavního nádraží a uvažoval, že někoho přepadne,“ popsala advokátka, co činu předcházelo.

Špecián podle psychologa Jiřího Klose se patrně ocitl ve stresové situaci. „Určitý stres tam byl kvůli problémům finančního rázu. Nedokázal zajistit rodinu s dítětem,“ řekl soudu znalec Klose.

Z psychiatrického hlediska ale Špecián není nebezpečný, i když je impulzivní, nezdrženlivý a neukotvený ve vztazích. Není závislý na drogách či alkoholu. Otec ale Špeciána fyzicky trestal už na základní škole a v 17 letech byl vyhozen z domova, užíval některé zakázané látky. „Byly to už projevy narušené osobnosti,“ uvedl Navrátil s tím, že pachatelova resocializace je možná, i když bude obtížná.

Reklama

Výběr článků

Načítám