Hlavní obsah

Na zkorumpované celníky si došlápla policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sázka na mlčenlivost cizinců se nevyplatila dvojici celníků z ředitelství v Hradci Králové. Při opakovaném vybírání pokut polských řidičů nákladních vozů si ve dvou případech řekli o úplatek a spoléhali přitom na to, že dotyční věc neoznámí.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Jenže se hodně spletli, o jejich zkorumpovanosti se dozvěděla inspekce celní správy, která informovala detektivy z protikorupční policie (ÚOKFK). Tento týden pak na oba nyní již bývalé celníky čekala ve schránce úřední obálka s obviněním z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„V případě odsouzení jim hrozí trest od dvou do osmi let. Stíháni jsou oba na svobodě,“ řekl Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

První korupční případ se odehrál předloni na jaře, kdy dvojice celníků z pojízdné hlídky řešila přestupek polského řidiče nákladního auta, který nedodržel povinnou přestávku v jízdě. Cizinec po upozornění, že mu hrozí až třítisícová pokuta, sám vytáhl 50 eur (cca 1250 Kč) a nabídl ho celníkům. Odjel bez pokuty.

O několik měsíců později zastavila povedená dvojice za totožný přestupek dalšího Poláka. „Protože však řidič nákladního vozidla odmítal uhradit uloženou kauci, celníci si měli říci o úplatek ve výši dva tisíce polských zlotých, tedy asi 12,5 tisíce korun s tím, že přestupek už dále nebudou řešit,“ přiblížil Ibehej.

Na tuto nabídku cizinec kývl a vše se zdálo být vyřešené. Čeští celníci se ale přepočítali.

Dotyčný řidič totiž věc oznámil, a rozjel tak vyšetřování. „Přijali jsme podnět k prověřování tohoto případu od jednoho polského řidiče. Okamžitě jsme oba celníky stáhli z výkonu služby, ale v průběhu vyšetřování stačili sami odejít do civilu, tedy i s výsluhami,“ uvedl včera mluvčí Generálního ředitelství celní správy Jiří Barták.

Problém byl totiž v tom, že se trestní řízení protáhlo kvůli čekání na právní pomoc z Polska v podobě výslechu obou řidičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám