Hlavní obsah

Soud snížil trest správci domu, z nějž spadl led a málem zabil dítě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě zmírnil trest v kauze domu v Ostravě-Mariánských Horách, z jehož střechy předloni 19. února během období tání spadl kus ledu a vážně zranil pětileté dítě. Holčička přežila jen díky velkému štěstí a dodnes se léčí. Manžel majitelky domu Tomáš Klos, který se měl o dům starat, nakonec vyvázl s ještě kratší podmínkou, nicméně součástí rozsudku zůstala povinnost zaplatit zdravotní pojišťovně 1,3 miliónu za náklady na léčbu dítěte.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tomáš Klos

Článek

O rozsudku, který je již pravomocný a padl před několika dny, informovala Právo ve čtvrtek mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Böhmová. Tomáš Klos původně dostal za těžké ublížení z nedbalosti jeden rok vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Díky svému odvolání dosáhl zmírnění na pět měsíců s odkladem na jeden rok.

Původně byla obžalovaná i jeho manželka, které dům patří. Okresní soud ji ale zprostil viny. Státní zástupce se proti zproštění odvolal, ale jak potvrdila mluvčí odvolací soudu, odvolání bylo zamítnuto. Podle soudců byla mezi oběma manželi jednoznačná dohoda, že o nemovitost se měl starat muž.

Událost se stala v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách. V okamžiku, kdy kolem domu procházela čtyřicetiletá žena se dvěma dětmi, spadl ze střechy led na pětiletou dívku. Záchranáři dítě oživovali několik desítek minut, dva týdny pak nebylo jisté, zda vůbec přežije.

Dodnes dívenka nepoznává obrázky, má problémy s pohyblivostí a je odkázána na pomoc rodičů. Obžalovaný Klos se u soudu hájil, že se o dům řádně staral, což potvrdila i celá řada svědků. Podle soudů ale přesto nese za zranění odpovědnost. „Nemůžu být 24 hodin na střeše, to přece nejde,“ hájil se obžalovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám