Hlavní obsah

Neboj se, přijeď, zval dívku trojnásobný vrah z Mukařova v den masakru

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sliby, že se polepší, zamilované SMS zprávy, nabídky setkání. Tím vším zahrnoval v posledních dnech před hrůzným činem svou bývalou dívku Kláru trojnásobný vrah z Mukařova Michal Galéz (22). Ještě v den vraždy loni 10. srpna ji lákal do bytu ve Svojeticích, kde spolu donedávna žili. Večer pak odjel do nedalekého Mukařova, kde nožem povraždil rodinu jejího nového přítele.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kriminalisté na místě vraždy

Článek

„Volal, ať dopoledne přijedu, že se vůbec nemusím bát, že si chce jen promluvit,“ uvedla mladá žena ve své úterní výpovědi u Krajského soudu v Praze. Přestože byla s bývalým partnerem, kterému jen několik dní předtím dala košem po pětiletém vztahu, původně domluvena, že si přijede pro osobní věci, vše si nakonec rozmyslela. „Nechtěla jsem s ním mluvit,“ podotkla Klára.

Galéz jí volal dokonce ještě druhý den ráno poté, co večer předtím ubodal sestru jejího nového přítele (24), jejího partnera (37) a otce (48). Ona sama s přítelem byla v době vraždy v práci. „Vyjadřoval mi upřímnou soustrast, nabízel pomoc s hledáním bydlení i finanční pomoc. Zdvořile jsem ho odmítla,“ uvedla žena.

Vyjadřoval mi upřímnou soustrast, nabízel pomoc s hledáním bydlení i finanční pomoc
bývalá přítelkyně

Galéz se k vraždám v pondělí u soudu se slzami přiznal. Působil však zmateně a tvrdil, že motiv svého činu sám nechápe. [celá zpráva]

Růžové květy na podlaze

Z výpovědi Kláry však vyplynulo, že pokud by ranní výzvu k návštěvě vyslyšela, obětí násilí by se nejspíš nestala. „Když mi policie umožnila, abych si z bytu odnesla své věci, na zemi byly okvětní lístky z růží, přichystané svíčky, asi spíš chystal romantickou atmosféru,“ uvedla.

Soud vyslechl i matky obou bývalých partnerů. Ani jedna prý nepozorovala, že by vztah mladých lidí směřoval k tragédii, ani poté, kdy se dozvěděly o rozchodu.

Největší zkouškou prošel partnerský vztah poté, co v červnu 2010 mladý pár přišel o dítě, které se Kláře narodilo mrtvé. Oba ztrátu nesli těžce, i když je společné trápení údajně na čas opět semklo. Klára však podle vlastních slov nebyla ve vztahu dlouhodobě spokojená.

Svědectví znalců z oboru lékařství dokreslilo zejména zběsilost, s níž Galéz na své oběti zaútočil. Usmrtil je desítkami bodných ran vedených do různých částí těla. Sestra a otec Klářina přítele zemřeli na vykrvácení a šok, její přítel pak bezprostředně na ránu směřující přímo do srdce.

Galéz přitom nebyl fyzicky nijak zdatný, kvůli problémům s kyčlemi nikdy nesportoval, pracoval jen na počítači.

Psychology, kteří by mohli aspoň částečně objasnit motivaci útoku, soud teprve vyslechne. Předsedkyně trestního senátu Naděžda Bittnerová kvůli tomu hlavní líčení odročila na 22. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám