Hlavní obsah

Krácením daní si měli přivydělat osmdesát miliónů

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Osmdesát miliónů korun, které měly připadnout státu jako daň z přidané hodnoty, zmizelo podle policie v kapsách sedmi podnikatelů ze Zlínského kraje a Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Složitý případ se kriminalistům z Krajského ředitelství Policie ČR Zlínského kraje podařilo rozklíčovat na přelomu ledna a února,“ řekla v úterý mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

Organizátorem transakcí s hutním materiálem byl dvaatřicetiletý muž z Uherskohradišťska. „Pachatelé ve věku od jednadvaceti do devětačtyřiceti let ze Zlínského kraje a Ukrajiny vytvořili účelové mezinárodní obchodní řetězce. Nakupovali a prodávali barevné a jiné kovy,“ uvedla mluvčí. „Krátili daň z přidané hodnoty u některého z článků obchodního řetězce, společnosti na pozici tzv. ztraceného obchodníka. Obchodovali přitom na území Německa, Slovenska a ČR,“ vysvětlila Bartíková.

Kriminalistům se doposud podařilo odhalit, že veškeré obchody se odehrávaly v období od března do října roku 2010. „Muži jsou stíháni jako spolupachatelé. Kriminalisté provedli ve spolupráci s kolegy z Jihomoravského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje celkem sedm domovních prohlídek, při kterých zabavili účetní doklady, listiny a výpočetní techniku s důkazy. V rámci trestního řízení zajistili motorová vozidla pachatelů, např. zn. BMW X6 a JEEP Cherokee,“ sdělila mluvčí.

„Konečný rozsah škody bude vyčíslen po podrobné analýze všech důkazních materiálů,“ uvedl vedoucí odboru hospodářské kriminality Policie ČR Zlínského kraje František Urbánek. Zadrženo bylo všech sedm pachatelů, přičemž na dva skončili ve vazbě. Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí členům party tresty odnětí svobody v rozmezí od pěti do deseti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám