Hlavní obsah

Z Rakouska a Německa proudí do Čech nezdaněná nafta a topné oleje

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Z Rakouska a Německa proudí do Čech stále více nezdaněné nafty a topného oleje. Právu to potvrdil mluvčí Celního ředitelství České Budějovice Vladimír Pešek.

Článek

„V posledních dnech šlo o osm případů přibližně s osmi tisíci litrů této komodity a možným únikem na spotřební dani ve výši 80 tisíc korun. V případě, že se potvrdí nezákonné jednání, hrozí majitelům propadnutí zboží ve prospěch státu a doplacení spotřební daně,“ konstatoval Pešek.

Upřesnil, že například při kontrole jedné dopravní společnosti v Milevsku našli celníci 12 plastových kontejnerů, v nichž bylo uskladněno 5633 litrů motorové nafty. Vlastník nebyl schopen doložit příslušné doklady prokazující zdanění výrobků.

Obdobně tomu bylo i při silničních kontrolách mobilních celních hlídek. Ty od konce ledna už několikrát zadržely vozidla plná sudů s naftou a topným oleje.

„Naposledy tomu bylo v blízkosti hraničního přechodu u Nových Hradů, kde v zavazadlovém prostoru kontrolovaného auta našli čtyři plechové sudy a pět plastových nádob s neznámou tekutinou. Řidič vozidla uvedl, že se jedná o celkem 380 litrů lehkého topného oleje. Muž předložil pouze doklad o zaplacení, vystavený rakouskou firmou z Weitry ale nikoliv doklad o zdanění,“ popsal případ Pešek.

Dodal, že minulý pátek a sobotu zase objevili celníci v zavazadlových prostorech dvou vozidel u obce Hliniště nádoby s dalšími 342 litry lehkého topného oleje, u kterého majitelé neprokázali jeho zdanění.

Reklama

Výběr článků

Načítám