Hlavní obsah

Šéfa karlovarského sdružení Romů stíhají za miliónové podvody

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Desítky miliónů korun přitékaly z města, kraje i ministerstva na různé projekty Romského občanského sdružení (ROS) v Karlových Varech. Jenže teď se ukázalo, že řada z nich byla jen fikcí a nástrojem k tomu, jak se dostat k veřejným penězům. Policie v úterý obvinila předsedu ROS Ladislava Bílého z trestného činu dotačního podvodu, za což mu hrozí až deset let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Kde milióny ve skutečnosti skončily, teď prověřují krajští kriminalisté.

Článek

Falšováním různých dokumentů a podkladů se Bílému podařilo vylákat dotace v celkové výši bezmála dvacet miliónů korun a na dalších nejméně pět miliónů měl ještě políčeno. Jejich vyplacení ale úředníci stopli, když zjistili, že některé údaje v žádostech nejsou pravdivé. Kde milióny ve skutečnosti skončily, teď prověřují krajští kriminalisté.

„Šlo o finanční příspěvky z města, krajského úřadu a ministerstva práce a sociálních věcí, které byly tomuto sdružení vyplaceny v období od roku 2007 do roku 2010. Škoda je velkého rozsahu,“ uvedl náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně Zbyněk Eger. Ten potvrdil, že Bílý v žádostech o dotace uváděl nepravdivé a zkreslující údaje. Lhal například o tom, že sdružení nemá žádné dluhy.

Bílý na dotaz Práva uvedl, že o žádném trestním stíhání nic neví. „Jsem momentálně v zahraničí,“ řekl a zavěsil telefon. Podle informací Práva si ale obvinění z rukou policistů osobně převzal.

Milióny chtějí zpátky

Poškozené organizace už také začaly neoprávněně vyplacené dotace od ROS vymáhat. V sídle ROS před několika týdny úřadoval exekutor, který zabavil veškeré zařízení. Poslal ho tam karlovarský krajský úřad, který chce po ROS zpátky přes milión korun na vybudování vzdělávacího střediska pro Romy, které nikdy nefungovalo.

„ROS mělo podle grantové smlouvy vybudovat v Karlových Varech vzdělávací středisko Romů, ale přitom jej nikdy nevybudovalo. Nebyla vytvořena učebna a ani nebyli zajištěni odborní lektoři,“ sdělila mluvčí karlovarského krajského úřadu Andrea Bocková.

Reklama

Výběr článků

Načítám