Hlavní obsah

Na sedm let putuje za mříže pachatel série ozbrojených loupeží

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud poslal ve čtvrtek Davida Vičana za šest loupežných přepadení poboček České spořitelny na sedm let za mříže. Vičan si měl podle obžaloby odnést z bankovních ústavů více než půl miliónu korun. Rozsudek není zatím pravomocný. Vičan si po poradě s obhájcem podá odvolání a státní zástupce si ponechal lhůtu. Vičanovi hrozilo až 12 let vězení.

Článek

Mimo sedmiletého trestu vězení odcházel Vičan od soudu s povinností splatit České spořitelně 144 855 korun a pojišťovnám Kooperativa a Vienna Insurance Group dalších 370 445 korun.

Kriminalisté pětatřicetiletého muže z Prostřední Bečvy u Rožnova pod Radhoštěm zadrželi začátkem loňského května až na druhé straně republiky v ubytovně v Karlových Varech. Policie měla k dispozici snímky z bezpečnostních kamer a poznaly ho i zaměstnankyně banky.

Vičana se měl dopustit prvního přepadení v květnu 2010. Tehdy ohrožoval pracovnici přepážky pobočky spořitelny v Chrudimi použitím granátu. Z obavy o svůj život mu pracovnice tehdy vydala 163 000 korun.

Po vydařeném přepadení pokračoval loupežným útokem v pobočkách spořitelny na Kolínsku. Také tam vyhrožoval použitím granátu. Povzbuzen úspěchy se poté přesunul na Pardubicko. Předložil obsluze ústavu list papíru s nápisem: „Mám pistoli a trhavinu, zachovejte klid, dejte veškeré peníze“ a ukázal obsluze pistoli.

Na Jičínsku podal obsluze list papíru s nápisem „Vydejte mi v klidu hotovost“ a ukázal jí pistoli, kterou držel v ruce.

Na fotografiích z místa činu nejsem já, výpovědi svědků jsou účelové a lživé.
David Vičan

V březnu 2011 podle obžaloby přepadl pobočku spořitelny na Vsetínsku. V tomto případě měl na tričku papír s nápisem „Peníze do tašky. Bez barev. Jinak vím, kde bydlíš. Žádné hlouposti.“ Následně měl na pracovnici namířit pistoli a přinutil ji vydat 20 000 korun.

Vičan však u soudu řekl, že žádnou z poboček nikdy nenavštívil a odmítl, že by v pobočkách loupil.

„Na fotografiích z místa činu nejsem já, výpovědi svědků jsou účelové a lživé. Celé obvinění je vykonstruované, ani v jedné pobočce jsem v životě nebyl,“ uvedl u soudu Vičan, který také tvrdil, že pachové stopy z míst činu policie zfalšovala.

Proti Vičanovi však svědčila i jeho bývalá žena. Ta se u soudu s exmanželem pohádala, až je musel soudce uklidňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám