Hlavní obsah

V Česku podle policie stoupl loni počet znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie v loňském roce proti roku 2010 zaznamenala patnáctiprocentní nárůst počtu znásilnění. O necelou polovinu na skoro 200 činů vzrostl také počet trestných činů výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. Mravnostní kriminalita celkově meziročně stoupla o 15 procent, téměř o pět procent se však snížila její objasněnost.

Článek

Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil policejní prezident Petr Lessy spolu se svými náměstky Vladislavem Husákem a Martinem Červíčkem.

Celkově policisté evidovali loni v celé České republice skoro 320 000 skutků, což je jen nepatrně vyšší číslo než předloni. Objasnili o procento více případů, policisté tak vyřešili přes 42 procent případů.

Negativní vývoj se projevil také u násilných činů, jejichž počet vzrostl o sedm procent na téměř 19 500 skutků. Jejich objasněnost se prakticky nezměnila. Počet vražd byl v roce 2011 naprosto stejný jako v roce předcházejícím - 173, objasněnost se však o pět procent snížila.

Na druhé straně se policii dařilo bojovat proti krádežím věcí z aut, kterých zaznamenali patnáctiprocentní úbytek. Nárůst naopak postihl krádeže součástek vozidel. S vysokým počtem majetkových činů se policisté potýkají dlouhodobě, tento druh kriminality loni tvořil 65 procent celkové registrované kriminality.

Nejlépe se podle policejních statistik dařilo bojovat s kriminalitou v Jihočeském kraji, kde počet registrovaných činů klesl o tři procenta, téměř sedmiprocentní nárůst byl naopak v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám