Hlavní obsah

Potrestali soudce důtkou za zapomenutou vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci v pátek udělil důtku ostravskému soudci Miroslavu Muchovi, který v zákonném termínu nerozhodl, zda má muž obžalovaný z vraždy nadále zůstat ve vazbě, nebo má být propuštěn. Mucha u vrchního soudu prohlásil, že si je plně vědom svého pochybení a lituje ho.

Článek

Předseda senátu Krajského soudu v Ostravě zapomněl rozhodnout o vazbě třiatřicetiletého Marka Šostáka, kterého odsoudil loni v říjnu za vraždu na 13,5 roku do vězení. Muž se proti rozsudku odvolal a soudce měl o případném prodloužení vazby rozhodnout do konce října 2003. Jeho pochybení si nikdo nevšiml.

Na chybu přišel až začátkem ledna sám Mucha, když připravoval pro vrchní soud podklady k odvolání, a ihned vydal příkaz k propuštění Šostáka. Muž obžalovaný z vraždy byl i tak dva měsíce ve vazbě bez zákonného podkladu.

Měl jsem toho moc, hájí se soudce

Mé pochybení je neomluvitelné. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že jsem zapomněl. V té době jsem měl dalších pět vazebně stíhaných osob. U každé samozřejmě byla jiná lhůta k prodloužení vazby. ...bylo toho na mě trochu moc," prohlásil Mucha.

Dále soudce uvedl, že se mu za dobu dvacetiletého působení u soudu nic podobného nestalo. Potvrdili to i jeho nadřízení a kolegové, podle nichž Mucha patří k nejlepším pracovníků ostravského krajského soudu. Podobně jako soudce se domnívají, že pochybil kvůli pracovnímu přetížení.

K tomuto názoru se přiklonil i senát kárného soudu. Jeho předseda Ivo Kouřil v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že vrchní soud si je vědom kvalit Muchy i z vlastní zkušenosti, proto volil nejmírnější postih - důtku. "Je sice pravda, že v kárném řízení lze od sankce upustit, to ale nebylo vzhledem k charakteru pochybení možné," uvedl Kouřil. Mucha po skončení kárného soudu ČTK řekl, že jeho verdikt plně respektuje.

Obžalovaný je na svobodě

Šosták, který pobývá od ledna na svobodě, podle obžaloby začátkem loňského roku ze zištných důvodů zavraždil v centru Ostravy padesátiletého Františka Řádka. Olomoucký vrchní soud se zatím jeho odvoláním nezabýval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám