Hlavní obsah

Policisté se činí, odhalili dvojnásobek korupce a došlo i na velká jména

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledy v odhalování a stíhání korupce se pohnuly. Alespoň podle loňských výsledků práce detektivů z protikorupční policie (ÚOKFK) to vypadá, že úplatkářské aféry a kauzy už nekončí zametením pod koberec.

Foto: Novinky

Policie a státní zástupci odhalili více případů korupce, teď musí o případech rozhodnut soudy

Článek

Obvinění z podplácení či přijetí úplatků a podobných skutků si loni od protikorupčních policistů vyslechlo více než dvojnásobek lidí než o rok dříve – 85 proti 37.

Stejně tak se dvojnásobně zvýšil i počet případů, které detektivové dotáhli k trestnímu stíhání. Loni jich bylo 33, předloni jen 16. Na státní zastupitelství pak doputovalo v uplynulém roce 24 kauz s návrhem na obžalobu, o rok dříve pouze 11.

Vyplývá to z údajů protikorupční policie, které má Právo k dispozici.

Došlo i na velká jména

Zatímco v roce 2010 detektivové řešili korupční kauzy s celkovou škodou přesahující půl miliardy korun, loni už tato částka přesáhla osm miliard. Podařilo se jim také zajistit majetek a peníze v hodnotě přes půldruhé miliardy, předloni to nebylo ani půl miliardy korun.

Navíc se mezi těmito případy a obviněnými objevují i jména z řad vysokých státních funkcionářů či politiků.

Korupce řešená protikorupční policií
počet20102011
prověřovaných kauz5462
prověřovaných lidí176256
kauz s trestním stíháním1633
obviněných osob3785
návrhů na obžalobu1124
žalovatelnost kauz82%89,2%
Zdroj: ÚOKFK

Co se tak změnilo, že protikorupční policie začíná mít viditelné výsledky? „Došlo k organizačním změnám v rámci našeho odboru korupce, který nyní zpracovává už jen korupční delikty. V minulosti měl na starosti i problematiku zneužívání fondů z EU anebo dotací z EU,“ řekl Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec.

Daleko zásadnější je však podle něj skutečnost, že se lidé mnohem častěji obracejí na policii a s větší důvěrou oznamují podezření na různé korupční trestné činy.

Pouštějí se také do složitých kauz

Ve srovnání s předchozími roky chválí práci útvaru i česká pobočka protikorupční organizace Transparency International (TI).

„Máme ten pocit, že se skutečně ledy pohnuly. Vyjádření policie odpovídá i tomu, co říkáme my, tedy že víc lidí začalo mluvit a že jsou policisté ochotni jít i do těch složitějších věcí,“ komentoval loňské výsledky Radim Bureš z TI.

Podle svých slov vidí jasný posun v práci současné protikorupční policie ve srovnání s dobou po „masakru“ někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Na pozitivních číslech se však podle Bureše odrazila i větší statečnost státních zástupců, kteří už se prý tolik nebojí na některých případech s detektivy spolupracovat a dovést je až k obžalobě u soudu. S korupcí se teď podle Bureše musí nejvíc poprat právě soudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám