Hlavní obsah

Za vraždu Němce má muž z Teplicka strávit 11 let ve vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Svého známého občana Německa Thomase K. podle soudu zavraždil loni v květnu v Kvítkově na Teplicku 54letý Michal Liška, ve vězení si za to má odpykat 11letý trest. V bytě, který oba obývali, ho měl dvakrát bodnout do břicha 36,5 centimetru dlouhým nožem, přičemž po ráně do břicha Thomas K. za nedlouho na místě zemřel. Liška, státní zástupce i zmocněnkyně pozůstalých si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Michal Liška u ústeckého krajského soudu

Článek

Čin se stal loni 6. května večer v Němcově domě, kde Liška také bydlel. Podle obžaloby po předchozí hádce vzal Liška nůž s úmyslem svého známého usmrtit a bodl ho do podbřišku a stehna. Muž začal krvácet do dutiny břišní, rozvinul se u něj šok a nepomohl mu ani příjezd záchranky, za nedlouho na místě zemřel. Liškovi za čin hrozilo až 18 let vězení.

Soud při vyměření trestu jen těsně nad spodní hranicí přihlédl k tomu, že Liška byl bezúhonný a měl dobré hodnocení i od svého zaměstnavatele. Čin také nebyl předem promyšlený.

Liška, který se znal se svou obětí podle svých slov zhruba 20 let, svou vinu popíral. Uvedl, že si časové úseky nepamatuje a neví, jak se mu to mohlo stát. Poté, co přišel z restaurace, seděl v domě a pak přišel Němec. Šel prý do patra, a když Liška uslyšel ránu do dveří, šel nahoru za ním. Tam ho prý nalezl v koupelně a dával mu umělé dýchání a zavolal záchranku. Podle výpovědi záchranářů byl muž po jejich příjezdu v polosedu a v ústech měl zvratky, což prý neodpovídalo tomu, že by mu někdo dával umělé dýchání.

Důvodem měl být nesplacený dluh

Nůž nalezli policisté druhý den schovaný mezi trámky na střeše garáže. Navedla je k tomu výpověď sousedky, která prý viděla, jak se tam Liška naklání. Ten uvedl, že neví, jak se tam mohl nůž dostat, byl prý jeho a používali ho v kuchyni na krájení chleba. Na noži byla DNA Lišky i jeho oběti.

Důvodem vraždy byl podle obžaloby spor o nesplacený dluh za dům, ve kterém k činu došlo. Ten patřil dříve Liškovi a jeho bývalé manželce, od které ho Němec koupil se svou manželkou. Podle Lišky mu ještě dlužil splátku ve výši 250 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám