Hlavní obsah

Zloději okrádali důchodce pomocí jejich mobilů

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Méně technickou zdatnost při obsluhování nových technologií, především staršími lidmi, zneužili dva bývalí pracovníci telefonního operátora, kteří přišli se zcela novým způsobem podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Muži ve věku 27 a 26 let z Brněnska zneužili mobilní telefony starších lidí, které už předtím v rámci svých pracovních povinností navštívili s nabídkami výhodných telefonních tarifů. Tentokrát své zákazníky přesvědčovali o nových službách a možnostech, které mobily umožňují, a to především zřízení možnosti plateb. Zatím v nejméně dvanácti případech takto klienty okradli o zhruba 100 000 korun.

„Dalších třicet případů policie prověřuje, škoda bude pravděpodobně daleko vyšší. Podvodníci, kteří už u společnosti nepracují, se vetřeli do přízně svých bývalých zákazníků. Ty přesvědčili o výhodnosti služeb placení přes mobilní telefon a poté, co se jim podařilo fyzicky jejich přístroj dostat do rukou, sami zadali za nic netušící majitele telefonu požadavky o zřízení této služby.

Poškození měli platit tisíce

Vzápětí se jim do přístrojů dostaly potřebné přístupové údaje, které pak zneužívali především při internetových sázkách a takto se dostávali k penězům podvedených. Lidé, kterým poté přišlo vyúčtování v řádech desítek tisíc korun, absolutně nechápali, za co mají tyto peníze platit.

„Proto se také obrátili na policii a při poměrně komplikovaném vyšetřování se nakonec přišlo na zmíněné pachatele. Je však fakt, že telefonní společnosti již podnikají kroky, aby zřizování podobných služeb nebylo možné tak jednoduše zneužít,“ uvedl šéf hospodářské kriminálky Policie Brno-venkov Ladislav Rozík.

Reklama

Výběr článků

Načítám